Contact Me/Chat

Ruang ini dibina bagi memudahkan perbualan atau sebarang pertanyaan.

Ruangan ini masih dalam pembinaan.

32 Comments

  1. hehe..nak tengok bilangan album je, 1 muka tuh penuh cmne.. nk tnya nih, kalo lembaran setem yang besar,besar nk simpan dalam album mcm mana, ada album khas ke?

    pastu, cmne nk nilaikan sekeping setem nih, kalo duit kita paham konsepnya, kalo setem cmner pulak.?

    • bilangan album l/krg 10 buku…lembaran setem, album dia kena buat sendiri…penjagaan rumit sikit. Nak menilai harga setem ada pelbagai…Full set lain harga, singgle lain harga, yg cop dgn belum cop lain hrga. cop khas lain hrga. Pendek kata semua berbeza.

  2. owh, saya minat gak kumpul setem n FDC.. tapi yng last stok lah…dapat dari pejabat pos yang tak ramai org… bila last stok, cop pun xde…

    bagi saya FDC nih best, hage murah 30sen je…setem 30,50,1.00.. tapi nih 30sen siap dapat bocher lagi…

    – ada 1 soklan,… kalo sampul tuh kita cop ngan cop FDC.. leh tak digunakan untuk tujuan pos surat? adakah cop tuh membatalkan nilai setem yang ditampal kat FDC tuh?

    • TQ…soalan menarik, kita boleh gunakan sampul FDC bersama setem keluarannya utk pengiriman, tp…kiriman hndklah dibuat pd hari pertama.Bila sudah dimatikan berarti tidak boleh guna pakai lg. Hnya untuk koleksi…
      kita jg boleh guna pada hari lain tp cop hari pertama sudah tiada lagi…
      Nilai FDC terletak pd Cop Hari Pertama bersama setem yg lengkap.

  3. ooooooooo…..mcam tuh, patutlah ada mmber mmber saya xsuka sngt cop atas setem, just cop atas sampul je or belakang sampul..

    saya nk tnya, macam duacongkak, banyak tol setem indonesia… dapat dari sana trus ke or macam mana?

  4. owh… setem Indonesia tukar ngan sahabat… baru paham…
    erm..untung lah ek…ada member2 neih..

    ……..pasal xpdc tuh buat pun underground, yelah khamis ni dh nk exam, lect (mentor) lak x mau ikot ..jadi terpaksa redah gak wat xpdc…. hehe ..kami kat maktab nih semua lasak2.. (semua leftenan muda kadet remaja sekolah = jurulatih)..

  5. dh ushar dah, dpt hage rm20.. bagi 20sen 1970.. tapi yg buruk lah.. xpelah, tgu gaji sikit.. ke dpt duit lebih ingat baru nk amik yg BU..hehe..

    setahun je lagi..nk keja.. tuh yg x sbr tuh.. skrg pakai elaun.. xseberapa cukup.. hobi nih bgus, wat kita berjimat cermat..

  6. salam 2chongkak, duit ni bini kwn tukar di bank sebanyak RM100 utk guna duit raya bg budak2….bila diperiksa ada 1 note tu xda gamba agong..putih je mcm bayang2..yg ada hanya bunga raya merah sahaja. lain2 tiada..kalau bro nak nk tgk sy boleh emailkan..bg email bro kt sy..

    ada seorang cina, mahu membeli duit itu dgn harga RM5000 tp sy x berhasrat mahu menjual lagi…kata cina tu dia tidak pernah nampak duit mcm ni rupa. tiada gamba agong tu ada dia tgk tp yg complete xda simbol yg lain x pernah jumpa…

    apa pendapat 2chongkak….!!

    • salam kembali cr4ck3r5
      Penemuan yg terbaik sekali dan sy dpt bayangkan bagaimana rupa bentuknya. TQ kerana sudi beri info dlm komen sdra.

      sayangnya kenapa tidak dijual saja dgn nilai tawaran RM5.000 itu. cukup sekadar kita simpan gambarnya sebagai kenangan. Walau bagai mana pun keputusan utk jadikan 1 koleksi amat dihargai kerana memang sukar utk dptkan error sedemikian lebih2 lg dlm 1 stack. Harap saudara dapat simpan dlm 1 stack dan jgn guna semua duit tu kerana ianya lebih bernilai dan bukti errornya Ori. Sepatutnya duit tu di tarik balik oleh BNM dan digantikan dengan siri ZA xxxxxxx.

      TQ sekali lg.

  7. Assalamualaikum,
    saya nak bertanya sedikit info mengenai not RM1 atau mungkin not lain (kalau ade) yang mana ade perbezaan warna ink yang digunakan untuk print siri nombor prefix ACC , ACG atau prefix lain. adakah ia dianggap sebagai rare item.. sebabnya no siri yang dicetak secara mengufuk berwarna hitam dan yang dicetak secara menegak berwarna merah.. sedangkan untuk prefix siri yang lain dua-dua menggunakan warna hitam… boleh tak saudara terangkan sedikit… saya ade menyimpan not RM1 tersebut.. kebetulan pula terlihat perbezaan ini…

  8. assalamualaikum 2congkak saya ada duit rm50 dgn no siri au2777381.tanda tangan Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don dan di cetak oleh thomas de la rue ..agak2 lh kalau jual bole dpt berape ye??

  9. Selamat siang : YTH Duacongkak,s. Sy ada koleksi Syiling malaysia 1 sen,5 sen,10 sen,20 sen,50sen, pada tahun 1971 s/d 1988….& juga ada syiling2 america liberty 1799,,,, sy mau jual syiling2 sy . Apakah ada peminat bs hub phone +6285322779999 atau email atie061872@yahoo.com trim’s dari ATIE LIM

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s