50sen s3M

ciri ciri keselamatan

Seperti yang pernah diterbitkan sebelum ini, kita dapat lihat ciri ciri keselamatan yang ada pada syiling 50sen siri ke tiga seperti digambar bawah. Kita boleh lihat bentuk perkataan SEN dan angka 50 pada bahagian obverse apa bila ianya disengetkan kedudukannya. Boleh rujuk semula apa yang pernah duacongkak terbitkan sebelum ini.

2013-11-09 09.41-horz a1

Gambar bawah pula menunjukkan bila kedudukan biasa atau bila syiling dilihat secara tegak atau secara tepat, tulisan dan angka tidak kelihatan dan ianya tersembunyi.

2013-11-09 09.52.10 a1

Mari kita lihat pula syiling yang satu ini dalam kedudukan tegak atau mendatar.  Perkataan SEN dapat dilihat dengan jelas tanpa perlu disendeng atau disengetkan. Keadaan seperti ini amat jarang kita temui dan mungkin tidak banyak dalam edaran. Sebab mengapa boleh terjadi begini, sudah tentu menjadi daya tarikan bagi mereka yang ingin tahu dan sebelum ini duacongkak sudah cuba untuk membincangkannya, tapi hasil atau keputusannya tidak dapat dan duacongkak tidak berani beri ulasan sebab mengapa ianya boleh terjadi. Hanya perkataan SEN sahaja yang kita dapat lihat tapi angka 50 tidak kelihatan. Bila ianya disengetkan baru kita dapat lihat kedua duanya.

DSC_1014a

Gambar bawah adalah keratan dari gambar diatas untuk tatapan dan diambil dalam kedudukan tepat atau syilingnya mendatar diatas lantai.

DSC_1014a1

Kalau tidak percaya, cuba ambil syiling 50sen dan letak diatas lantai atau meja dan lihat secara tepat atau menegak, apakah kita boleh lihat tulisan tersebut dan kiranya tidak dapat dilihat cuba cara lain pula samada disengetkan kepala atau pun dipegang dan disendengkan syiling tersebut. Selamat mencuba.

apa pun satu sudah jadi bahan untuk rujukan atau panduan bagi mencari pasangannya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s