10sen 1988 (2)

dulu dan kini.

Sebelum ini duacongkak pernah terbitkan kisah syiling 10sen 1988 seperti dalam gambar dibawah ini dan tidak semena mena bila proses untuk mengenakan baju pada syiling cacat yang terbiar, telah temui semula sekeping lagi syiling 10sen 1988 yang kecacatannya berlainan sikit dengan apa yang ditunjukkan.

Kita lihat gambar kiriman seterusnya.

DSC_0658a1-a2

Gambar bawah adalah syiling 10sen 1988 yang dimaksudkan. Jika dilihat pada bahagian kecacatan seperti gambar diatas dan gambar dibawah mungkin ianya tidak sama. Sekali pandang seperti tiada apa apa kecacatan pada syiling yang baru ditemui ini. Pada gambar kurang jelas tapi sebenarnya dihujung angka ” 1 ” terdapat sedikit kecacatan die chip. Pada angka ” 0 ” pula sememangnya tiada die chip sebagai mana syiling diatas..

DSC_0990a

Kita teruskan dengan melihat bahagian depannya pula, apa yang tertera pada syiling ini iaitu dibahagian bulan dan bintang. Kecacatan ini berbeza sekali dengan syiling pertama dimana lebihan metal yang kita lihat ada pada bulan sabit dan juga bintang.

DSC_0991a

Cuba perhatikan pada keratan gambar dibawah ini dan lihat die chip yang terjadi pada bulan sabit. Ianya bermula dari bahagian tengah hingga ke hujung sebelah bawah. Pada bucu bintang juga kita dapati die chipnya terjadi. Ada penambahan die chip berbanding pertemuan yang pertama dimana ada beberapa bucu bintang terutama dibahagian dalam. 

DSC_0991aa1

Tiada penjelasan yang dapat dimuatkan dalam keluaran kali ini melainkan ianya diberikan baju serta disimpan dengan baik agar ianya tidak hilang atau terguna pakai tanpa disedari.

apa pun simpan dulu.

tqvm

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s