20sen 1991

titik.dot.com.dah mai.

Syiling 20sen 1991 seperti yang dapat dilihat dalam gambar dibawah ini rasanya semua orang atau pembaca dapat melihat dimana kecacatannya. Kalau dulu duacongkak banyak keluarkan siri “gegar”  untuk syiling 20sen 1991 (MDD), kali ini ianya sikit berbeza dengan keluaran sebelumnya.

Cuba lihat dan amati pada gambar dibawah ini…dimanakah kecacatan yang dapat kita lihat.

DSC_0921a

Pada keratan gambar ini duacongkak tumpukan dalam bulatan hijau dimana pada kaki angka dua (2) kita dapat lihat lebihan metal yang lebih dikenali dengan Die Chip Error. Jenis kecacatan ini sudah biasa kita lihat dan boleh dikatakan ramai pengumpul syiling cacat sudah memilikinya. Mungkin tahunnya sahaja yang berbeza atau pun mungkin ada yang sama tahun.

DSC_0921a1

Kita tinggalkan cerita diatas sebab sudah selalu sangat dilihat malah sudah ada yang menyimpannya. Kita beralih pula dibahagian muka depan syiling 20sen 1991 ini.

Rujuk gambar dibawah dimana, duacongkak sudah tandakan dengan anak panah merah sebagai panduan. Lama dulu duacongkak sudah lihat kawan bloger mempamirkan syiling 20sen yang mempunyai ” dot ” pada buah pinang. Kalau tidak silap rencananya dikeluarkan sekitar tahun 2010 atau 2011. Bermula dari bacaan itu duacongkak sudah mula mencari namun sukar juga ditemui sehinggalah pada saat akhir tahun 2013 ianya muncul ditangan. Rugi pula kalau tidak berkongsi dengan rakan rakan, dengan itu terbitan kali ini duacongkak cuba pamirkan agar ada pembaca lainnya akan berusaha mendapatkan siri “dot” pada buah pinang untuk dijadikan koleksi.

DSC_0918a

Kepuasan hati tidak dapat dibayangkan setelah temui buah pinang “dot” ini sebab terlalu lama menantikan kehadirannya.

Kalau bahagian muka belakang kita lihat Die Chip Error tapi bahagian buah pinang kita dapat lihat Die Gouge pula. Sesuatu yang menarik yang boleh kita sama sama mempelajarinya dan dapat membezakan antara die chip dan die gouge sebab kedua duanya adalah lebihan metal yang terdapat pada syiling kita. Penerangan dan penjelasan tentang die gouge dan die chip sudah banyak dibuat dalam kiriman sebelum ini dan begitu juga dengan rakan rakan bloger lain termasuk sifu sifu kita yang telah perjelaskan pada kita. Kali ini duacongkak hanya pamirkan sahaja. 

DSC_0918a1

Gambar atas adalah keratannya sahaja tapi die gouge kabur.

Puas hati bila titik.dot.com.dah mai.

apa pun simpan dulu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s