20sen 1979

** jeng jeng jeng… **

Setiap keluaran berbeza beza, boleh dikatakan setiap hari ada sahaja, duit syiling error yang boleh kita jumpa, pelbagai siri semuanya tidak sama, ada siri parlimen ada siri bunga raya, ada juga syiling siri ketiga, termasuk juga pada nilai muka, 1 sen ka…5 sen ka…10 sen ka… 20 sen ka… yang 50sen pun ada. tapi hari ini duit 20 sen pula,  Parlimen 79 siri tahunnya.

DSC_0916a

Lihat yang atas tiada yang cacat, rupa bentuknya tidaklah berkilat, mujur ianya belum berkulat, boleh juga jadikan pengubat, sebagai koleksi apa yang dapat, untuk jenerasi akan datang melihat, kenakan baju diketip ketat, muat dalam album ditutup rapat, simpan baik baik dalam kabinet.

DSC_0915a

Lihat pula pada bahagian muka depan syiling ini terutama pada bahagian anak panah merah. Pada bahagian bangunan Parlimen kita dapati lebihan metal terserlah. Kecacatan begini agak berbeza jika dibandingkan dengan Die Chips atau pun Die Gouge yang pernah dilihat atau ditemui. Kebiasaan Die Chip Error kita temui pada sisi arca atau bahagian tepi arca yang disebabkan oleh acuannya serpih atau pecah. Begitu juga dengan Die Gouge yang sering kita temui dalam bentuk bulat atau titik dan ianya timbul, tapi bagi syiling 20sen 1979 ini pula ianya berbentuk seperti empat segi tepat. Mungkin ianya dalam kalangan Die Gouge error setelah acuan tersopek disebabkan oleh benda keras hingga ianya berlubang besar. Apabila proses tempaan dibuat dengan tekanan yang kuat maka kesan kecederaan pada acuan timbul dipermukaan syiling yang ditempa.

DSC_0915a1

kepuasan apabila temui sesuatu yang baru sukar digambarkan melainkan pada orang yang bukan hobi atau minat dengan syiling dan duit cacat, pasti menganggap semua ini hanya membazir masa dan tenaga juga membazir duit sahaja.

Apa yang dipamirkan kali ini bukan yang pertama dilihat sebab sebelum ini pernah rakan lainnya dari kolektor yang sama minat syiling cacat terlebih dulu jumpa. Cuma ianya baru muncul ditangan duacongkak untuk dikongsikan dalam blog ini.

Apa pun simpan dulu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s