5sen 2007 dot selari

Penemuan terbaru dalam koleksi duacongkak

Apa yang baru…? 5sen 2007 dan 5sen 2008..?

Ramai yang tahu syiling 5sen 2007 dan 2008 banyak dipasaran dan kini masih diguna pakai walau pun siri baru sudah dikeluarkan pada 2012. Melalui blog ini duacongkak ingin tunjukkan penemuan terbaru yang selama ini tidak pernah dilihat atau dipegang. Mungkin ada diantara kolektor lainnya sudah ada atau sudah miliki syiling 5sen 2007 yang hendak ditunjukkan ini, cuma tidak diketengahkan atau duacongkak sendiri tidak perasan ada kolektor lain sudah temuinya.

DSC_0801a1

Pada bahagian gambar diatas ini dua keping syiling 5sen 2007 dan 2008, pada syiling 2007 terdapat dua tanda hijau iaitu bulat dan kotak. Pada bahagian tanda ‘ kotak ‘ (empat segi tepat) kelihatan Die Crack Error. Pertemuan itu bukanlah yang hendak diperkatakan atau diketengahkan tapi pada tanda ‘ bulatan hijau ‘ yang hendak dikongsi bersama. Dalam bulatan itu kita dapat lihat Die Ckip atau Die Gouge yang belum pernah ditemui atau dilihat berbanding dengan Die Gouge 5sen 2008 yang terjadi pada bahagian Obverse. Bentuk Die Gouge ini hampir sama dengan Die Gouge 2008 obverse yang pernah ditebitkan dalam blog ini.

DSC_0802a1

Gambar lain dari syiling yang sama cuma berbeza, ianya tidak bertindih.

DSC_0803a

Kita lihat bahagian Obverse bagi kedua dua siri syiling 5sen 2007 dan 2008. Disinilah yang amat menarik sekali penemuan terbaru yang tidak dijangka. Bagi tahun 2007 adalah buat kali pertama ianya ditemui dan kedudukan dan bentuk Die Gouge adalah sama dengan keluaran 5sen 2008.

Apa yang istimewanya?

DSC_0802a2

Kita boleh lihat kedudukan Die Gouge bahagian reverse syiling 5sen 2007 melalui keratan gambar diatas. Letaknya diantara angka 5 untuk nilai dan 0 untuk tahunnya. Setelah itu cuba dibalikkan kedudukan Die Gouge Obverse seperti gambar keratan yang ketiga. Jika diteliti ianya hampir atau pun sama tempatnya dikedua dua bahagian muka syiling.

DSC_0802a3

Berbeza dengan syiling 5sen 2008 yang hanya dibahagian Obverse sahaja ditemui Die Gouge.

DSC_0803a1

Keratan gambar Die Gouge yang selari dengan bahagian reverse.

DSC_0802a2-b1

Setakat ini duacongkak belum dapat rujuk dari mana mana blog atau rakan untuk dibandingkan kerana ianya adalah penemuan pertama. Sekiranya terdapat penemuan yang sama dimasa akan datang dengan bentuk Die Gouge sama seperti ditemui ini maka, bolehlah ianya diletakkan dalam senarai Die Gouge yang terjadi akibat dari Die yang berlubang semasa proses penempaan.

Die Gouge selari ini yang pernah ditemui lebih dari satu terkini hanyalah siri syiling 5sen 2009 dan pernah duacongkak terbitkan dalam blog ini. Sekiranya ditemui lagi untuk yang keduanya bagi syiling 5sen 2007, bermakna ianya tentu banyak diedaran cuma tidak perasan atau belum ditemui lagi

Semoga rakan rakan blog, peminat duit error, pembaca semua dapat berkongsi pandangan dengan apa yang ditemui ini kerana ianya kali pertama dilihat oleh duacongkak berbanding Die Gouge 2005, 2008, 2009.

apa pun untuk makluman pembaca semua, selepas ini duacongkak tidak dapat berkongsi info dalam tempoh dua minggu kerana urusan kerja. Selepas dua minggu iaitu dibulan November nanti InsyaAllah…akan diterbitkan siri lain pula.

tqvm

Advertisements

2 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s