bayangan arca 2001

Die Clash obv, rev.

Mencari sesuatu yang cacat memerlukan banyak kesabaran selain dari ketelitian, ketekunan, kerajinan, malah kita juga perlu ada sedikit ilmuan berkaitan jenis kecacatan yang kita perlukan. Berkaitan modal rasanya mungkin tidak banyak jika dibandingkan kita perolehi melalui rakan rakan numis mahu pun para penjual. Kita hanya perlu menukarkan duit besar kepada duit kecil dan apabila proses pencarian telah berjaya maka apa yang kita perolehi hanyalah nilai muka sahaja. Baki yang telah kita asingkan ditukar semula kemana mana kedai runcit, petrol pam atau dipasaraya pun boleh terima. Amat jarang bagi duacongkak kembalikan duit baki selepas proses kepihak bank sebab, nanti kita juga akan mengambil dari bank…hehe. Lain kalau kita tukarkan dibank yang bukan dalam kawasan berdekatan dengan kita.

DSC_0739a   

Cerita pasal duit cacat ini terlalu banyak yang boleh ditemui dan kiranya kita membuat pertukaran dengan jumlah yang besar. pasti kita akan temui yang terbaik tapi, ada kalanya kita tidak merasa dan inilah cabaran dan kesabaran yang perlu ada. Ada kalanya  kita boleh temui hasil dari bakian berbelanja dipasar atau membayar tol, atau dimana sahaja yang bakinya duit syiling.

DSC_0741a

Kali ini duacongkak terbitkan syiling siri tempaan tahun 2001 untuk nilai muka 20sen. Apa yang istimewa dan apakah kecacatannya. Jika dilihat dua gambar diatas sudah tentu kita tidak mengetahui apa yang cacatnya. Mari kita tengok gambar dibawah pula.

DSC_0739a1-a

Dua keping gambar yang sama telah digabungkan dan lihat petunjuk pada anak panah ungu dan juga anak panah hijau. Pada bahagian muka syiling sebelah kiri kita lihat anak panah ungu dimana ada satu garisan lurus yang melintang dibawah angka 20 bagi tanda nilai. Sebenarnya tanda lurus itu adalah kesan bayangan arca tepak sirih disebelah muka depan syiling. Bagi bayangan arca ini biasa kita temui dan mungkin tidak menjadi kesukaran tapi bila kita lihat pula dimuka depan syiling iaitu gambar sebelah kanan, pada anak panah hijau itu menunjukkan kesan bayangan arca untuk angka 20 secara terbalik.

DSC_0741a2-a

Untuk bayangan arca bagi syiling 20sen siri bunga raya amat jarang kita temui dan bagi duacongkak, ini adalah yang pertama ditemui dan agak mengejutkan kerana selama ini tidak menjangkakan pada syiling 20sen pun boleh ada jenis kecacatan die clash bahagian obverse. Biasa ditemui iaitu die clash seperti gambar sebelah kiri tadi iaitu die clash pada tepak sirih. Keistimewaan syiling ini iaitu, sekeping syiling telah berlaku die clash dikedua dua muka, dengan itu amat jarang untuk kita temuinya.

Biar pun rupanya tidak seindah waktu ianya ditempa, tapi kecacatan yang ada telah menarik minat untuk disimpan dan jadikan koleksi serta boleh dibuat panduan bagi mendapatkan siri yang lainnya.

apa pun TQVM kepada semua yang sudi melawat dan membaca blog ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s