gegar 76

PUCUK DICITA ULAM MENDATANG

kalau sudah rezeki namanya, dengan pertukaran sebanyak RM35 ringgit boleh dapat siri DDR 76, sebelum ini beratus ringgit pun sukar ditemui DDR sebegini.

Tidak terlintas dalam fikiran boleh terjumpa DDR 1976 oleh sebab tempoh masa yang terlalu lama dan tidak mungkin ianya boleh ditemui lagi melainkan bagi siri DDR 2008 atau pun DDO 2009. Sambil membelek satu persatu tumpuan diberi pada siri 2008 dan 2009 yang juga sukar ditemui lagi, tanpa diduga 1976 yang muncul.

Pucuk dicita ulam mendatang.

DSC_0562a

Melihat pada keadaan duit syiling ini sudah tidak berseri lagi, namun sebagai contoh dan panduan untuk jenerasi akan datang lebih baik ada dari tiada, sekurang kurangnya dapat lihat bagai mana bentuk yang dikatakan DDR 1976

DSC_0561a

Gambar atas adalah bahagian riverse 1976 yang berlaku cetakan berganda. Kita dapat lihat dengan jelas pada tulisan MALAYSIA begitu juga pada bahagian kepala angka ‘ 5 ‘ untuk nilai muka syiling ini. Seterusnya kesan gandaan juga dapat kita lihat pada cetakan tahun iaitu 1976.

Memang menarik bentuknya dan begitu unik sekali dipandangan mata lebih lagi bagi para peminat syiling cetakan berganda, untuk siri parlimen agak susah nak jumpa melainkan kita ada modal dengan cara membeli sahaja.

Bagi duacongkak modal hanya ciput, nak membeli rasa takut takut, sebab lebih utama mahu isi perut, jangan pula sangka diri ini kedekut, buat koleksi pun cari mana yang patut, tidak boleh sangat ikut ikut, nanti kepala sendiri yang serabut, belum cukup bulan sudah kena ikat perut.

DSC_0561a2

Keratan gambar pada bahagian gandaan yang dapat kita lihat.

DSC_0561a1

Cantik, menarik, tertarik, fantastik. sudah masuk dalam plastik.

DSC_0561a3

Untuk siri syiling berganda ini kita boleh temui pada tahun lain juga dan setakat ini belum ada senarai rasmi dari pihak Numismatik Malaysia sebagai rujukan. Semoga disuatu hari nanti pihak yang berkaitan Numismatik Malaysia yang berdaftar dapat menyenaraikan dalam buku dan diiktiraf dengan rasminya sebagai satu koleksi kepada seluruh peminatnya. Begitu juga dengan siri duit syiling ralat atau pun cacat. Setakat ini penggemar hanya sekadar membuat rujukan melalui blog yang ada dan kebanyakannya masih belum lengkap. Contohnya blog duacongkak sendiri belum mempunyai jenis error yang lengkap dan terpaksa merujuk pada bloger lainnya malah, nama jenis error pun kurang arif.

Setakat boleh dibaca dan dilihat sahaja.

Apa pun…!

TQVM

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s