10 sen di bahagi 2

10 sen 1982

Telah sekian lama menyepi dengan blog tidak terisi, tentu ramai yang ternanti nanti, apakan daya segalanya tidak menjadi, toleh kekanan toleh kekiri, banyak kerja yang perlu dihadapi, hinggakan hobi tidak diperduli, mungkin keluaran kali ini, entah bila akan diterbitkan lagi, segalanya belum pasti.

Die Crack RtoR yang menyerlah ditengah tengah pernukaan duit syiling tempaan tahun 1982 siri Parlimen ini amat menarik sekali, sayangnya disebabkan terlalu jauh dia merantau hingga melebihi 30 tahun, maka keadaan yang diperolehi amat menyedihkan. Sepatutnya dari awal kelahiran, ianya dijaga dan dibela dengan baik, tapi apakan daya…setiap tangan yang menerimanya tidak memahami akan kesusahan yang dia hadapi. Keadaan dirinya sudah hampir terputus dua namun tangan tangan masih membiarkan ianya beredar kesana sini. Bila sampai ketangan duacongkak, terasa kasihan pula dan terus diambil dan akan diberikan baju serta letakkan dalam rumah yang sederhana.

DSC_0420a

Beginilah kecederaan yang dihadapi oleh sekeping syiling tempaan tahun 1982, dari apa yang diperhatikan, ianya tidak menyendiri, pasti ada rakan rakannya yang lain dan masih beredar kesana sini, mujur sekiranya rakan rakan lain sudah diselamatkan oleh seseorang…kiranya diselamatkan sejak awal sudah pasti rakan yang lain masih cantik, bersih, menyerlah dalam baju yang lebih mahal dan dijaja kesana sini dengan nilai yang tinggi.

DSC_0421a

Amat jarang kita temui keadaan belahan yang amat ketara sebegini dan bagi duacongkak, ini adalah buat kali pertama dilihat bagi sekeping syiling 10sen tempaan 1982 siri Parlimen. Sebelum ini dipamirkan 10sen siri bunga raya tempaan tahun 2005 dan ada juga untuk tahun 2006 oleh rakan bloger dan rakan muka buku. 

Apa pun layannnnn…dulu.

Advertisements

3 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s