Rotate Error

50sen 2005

Diantara jenis jenis error pada syiling yang kita temui, boleh dikatakan ianya terdapat pada kesemua syiling bermula siri 1sen hingga ke siri 50sen juga pada siri $1 keris. Berbagai jenis yang ditemui bukan saja yang ada dalam blog duacongkak malah, ramai diantara rakan bloger sudah mempamirkan jenis error yang ada diantaranya tiada dalam blog duacongkak.

Kehebatan rakan bloger yang tidak ada pada duacongkak iaitu bagi menjelaskan atau menerangkan jenis jenis error dengan nama khusus untuk numismatik serta bagai mana ianya terjadi. Sedangkan duacongkak sekadar mempamirkan jenis error dan menamakan dengan sesuka hati tanpa mengambil kira istilah yang sepatutnya sebagai pemberi maklumat. Dari perbuatan itu membuatkan ianya lari dari topik yang sepatutnya atau mengelirukan pembaca untuk mengenali jenis error yang tepat.

Semoga pengunjung yang dari pelbagai lapisan masyarakat samada yang berpengaruh, bangsawan, hartawan, dermawan, cendikiawan, yang ada anugerah dan gelaran, juga kepada rakan rakan yang baru atau yang lama termasuk rakan rakan FB, duacongkak mohon maaf lebih lebih lagi kepada persatuan Numismatik yang berdaftar.

Kalau salah harap ditegur dan sedia menerima sebarang teguran. Yang baik akan diikuti dan yang silap akan cuba diperbaiki.

DSC_0113a

Merujuk pada gambar yang diterbitkan kali ini duacongkak ingin pamirkan sekeping syiling 50sen yang ada sedikit kecacatan iaitu kedudukan wau yang tidak pada yang asalnya.  Bila dilihat ianya dinamakan sebagai rotate Die Error dimana kedudukan wau tegak pada jam 12.00.

Diantara jenis jenis rotate bagi syiling Malaysia, untuk siri 50sen agak berkurangan berbanding dengan siri 5 sen, 10sen dan 20sen. Ini kerana dalam simpanan duacongkak sendiri tidak banyak walau pun sering membuat pertukaran dengan RM100 setiap bulan. Berbeza dengan jenis error lainnya seperti Die Chip atau minor Die Crack yang mudah ditemui.

DSC_0115c2

Gambar atas adalah kedudukan rotate yang dimaksudkan dimana arah wau tegak.

DSC_0113a-a1

Gabungan gambar kedudukan syiling rotate dalam jeket kuning.

Apa pun layan dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s