lagi bayangan arca

5 sen 2007

Sebelum ini banyak dikeluarkan berkaitan duit syiling 10sen yang mempunyai dua bayangan arca bahagian obverse dan reverse. Kali ini diterbitkan pula dua bayangan arca yang ditemui pada syiling 5 sen yang ditempa pada tahun 2007. Sebagai mana biasa syiling 5 sen 2007 banyak terdapat bayangan arca terutama pada bahagian reverse dimana arca gasing dapat kita lihat antara jelas dengan tidak.

Seperti gambar dibawah ini kita boleh lihat bentuk gasing dibahagian atas bunga raya dan pakunya sekali. Begitu ketara dan amat jelas apatah lagi bila ianya berada pada syiling yang masih cantik berkilau sekali pun ianya sudah beredar lama dipasaran. Entah berapa tangan ianya berpindah tidak pasti dan entah berapa kedai dia singgah pun tidak tahu. Belum kira lagi pasaraya pasaraya yang ada dan juga tabung ke tabung hinggalah ianya sampai ke bank dan diambil oleh penggemar yang dikenali sebagai duacongkak.

DSC_0820a1  

Gambar bawah ini adalah syiling yang sama dengan gambar diatas, ini disebabkan dua kali snap maka terjadilah begini, almaklum diri duacongkak sememangnya bukan mahir tentang teknik untuk mengambil gambar yang cantik walau pun guna kamera Nikon D5100

DSC_0821a2

Ini yang nak ditunjuk sangat sangat, dibahagian reverse kita tidak hairan sekiranya temui Clash Die Error yang berbentuk gasing pada bahagian nilai muka syiling. Kerana untuk tahun 2007 sememangnya banyak dan mudah ditemui berbanding dengan apa yang hendak dipertontonkan pada gambar bawah ( obverse )

DSC_0824a

Cuba lihat gambar atas dan juga gambar keratan dibawah dimana bentuk arca bunga raya amat jelas dan ketara sekali. Untuk makluman pembaca, bagi clash die bunga raya ini juga mudah ditemui pada syiling 5 sen dari beberapa siri keluaran termasuklah pada syiling 5 sen 2007. TAPI...

Wahhh…siap ada TAPI lagi tu.

hehe…bayangan arca yang satu ini belum pernah duacongkak lihat atau pernah miliki melainkan pada syiling keluaran 1 sen yang pernah diterbitkan dalam blog ini. Cuba perhatikan dibahagian atas gasing dimana kita dapat membaca perkataan NEGARA MA dalam keadaan terbalik.

Inilah yang paling istimewa sekali duacongkak rasakan pada syiling ini kerana selama ini hanya yang ditemui adalah bayangan arca pada bahagian reverse sahaja atau pun bahagian obverse sahaja dan tidak pernah temui syiling 5 sen yang ada bayangan perkataan BANK NEGARA MALAYSIA. Apa tah lagi ianya berlaku pada sekeping syiling dimana bayangan arca terjadi dikedua dua bahagian dengan perkataan sekali.

DSC_0823a2

Kepada penggemar duit syiling error, selepas ini bolehlah mencari untuk dijadikan satu koleksi peribadi kerana ia sememangnya amat istimewa pada pandangan duacongkak. Sebabnya amat jarang kita temui pada syiling 5sen.

DSC_0820a1-a2

Gabungan gambar sekeping syiling Clash Die Error Obverse n reverse sebagai contoh untuk penggemarnya.

Apa pun layannnnn…dulu.

Advertisements

4 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s