arca dua hala

Dulu 2006 kini 1990

Salam sejahtera kepada semua pengunjung setia.

Hampir seminggu duacongkak tidak muncul dalam blog kerana bercuti dan lebih menyedihkan lagi apabila harapan bercuti untuk meraikan satu Seminar berkaitan Error Coin yang diadakan di Kuantan Pahang pada 15/06/2013 yang julung julung kali diadakan tidak kesampaian. Ini kerana perancangan asal tujuan mengambil cuti sudah diubah kerana kebetulan pada hari yang sama duacongkak terpaksa meraikan majlis perkahwinan anak saudara iaitu anak kepada sepupu duacongkak yang kebetulan adalah anak tunggal.

Dengan sebab itu, duacongkak buat keputusan untuk ke majlis perkahwinan anak sepupu di Pendang Kedah dan batalkan hasrat untuk menghadiri seminar Error Coin Malaysia di Hotel Shahzan Inn, Kuantan. Sekali pun terasa ralat tapi apa kan daya, pilihan mesti muktamad.

Ucapan tahniah kepada rakan rakan yang dapat menghadiri seminar tersebut dan duacongkak mohon maaf kerana tidak dapat turut serta dalam majlis yang teristimewa itu.

Kembali pada tajuk kali ini.

Apa yang hendak dipamirkan pada keluaran kali ini iaitu sekeping syiling dengan nilai 10 sen yang ditemui mempunyai bayangan arca di kedua dua bahagian mukanya sebagai mana yang pernah diterbitkan sebelum ini. Pada kali ini duacongkak pamirkan syiling 10 sen yang ditempa pada tahun 1990.

DSC_0496a  

Jarang sekali kita dapat temui syiling yang mempunyai bayangan arca yang jelas sebegini pada kedua dua bahagian mukanya seperti dalam gambar yang ditunjukkan. 

DSC_0497a

Apa yang dapat kita lihat dibahagian Obverse dan Reverse coin 1990

DSC_0496a-a1

Gambar bawah menunjukkan Die Clash untuk tempaan 2006 yang pernah diterbitkan sebelum ini.

DSC_0447a1-a2

Gabungan gambar yang lebih mudah untuk dilihat pada kedua dua keluaran.

DSC_0447a1-a3

Mungkin ada lagi untuk pengeluaran tahun selain dari 2006 dan 1990 yang memiliki Die Clash yang sama seperti dalam gambar.

Moga kita dapat berkongsi penemuan ini dan menjadikan ianya satu koleksi dan tersenarai sebagai Coin Error Malaysia disuatu hari nanti. Memandangkan seminar yang baru berlangsung pada 15/06/2013, duacongkak dengar khabar ada ura ura untuk dijilidkan dalam buku setiap jenis error. Dengan amat berbesar hati duacongkak amat mengalu alukan cadangan tersebut kerana melalui buku kita dapat maklumat yang lebih jelas dan terang, ringkas dan padat.

Moga berhasil hendaknya.

Apa pun layannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s