11 ditanam

cacatnya 2 dalam 1

Pergi sekolah dengan beg galas, beratnya buku berkilo kilo,

mari lihat syiling 2011, dua kecacatan termasuk DDO.

Sekeping syiling yang ditempa pada tahun 2011 telah menyinggah ketangan duacongkak untuk diterbitkan dalam blog semata mata untuk berkongsi dengan penggemar duit cacat. Permulaannya kita cuba lihat dibahagian reverse syiling ini yang sekali imbas seperti tiada apa apa kecacatan. Bila diamati betul betul pada keseluruhan muka belakang syiling ini sudah tentu ada diantaranya perasan apa yang tidak kena.

DSC_0484a  

Cuba lihat dua gambar syiling dibawah yang digabungkan dimana, kedua duanya adalah yang satu cuma dibahagian kanan terdapat bulatan merah pada angka 11 untuk tahun 2011.

Apa yang tidak kena pada syiling ini.

DSC_0484a-a2

Bahagian keratan gambar ini dapat menjelaskan apa yang tidak kena pada syiling ini. Jika kita amati kedudukan angka 11 pada permukaan syiling ini seperti ianya tenggelam. Memang betul ianya tenggelam seperti terpahat kerana disekeliling angka ‘ 1 ‘ nampak kesan berparit disekelilingnya. Keadaan angka tersebut hampir sama rata dengan permukaan syiling dan berbeza pula dengan kedudukan angka ‘ 20 ‘ untuk tahun 2011.

Lihat gambar seterusnya.

DSC_0484a1a

Pada bahagian angka ‘ 20 ‘ kita dapat lihat kedudukannya timbul seperti kebiasaan duit syiling yang ada. Hanya angka ‘ 11 ‘ sahaja yang berlaku kedudukan tenggelam atau tertanam.

DSC_0484a1b

Gabungan kedua dua gambar untuk mudah lagi dilihat. Apa yang berlaku pada syiling ini adalah bagi kali pertama duacongkak lihat dan belum ada kawannya lagi dan mungkin ianya akibat kelemahan semasa proses penempaan syiling. Jenis errornya kurang pasti kerana duacongkak jarang membuat rujukan pada mr google atau mana mana rujukan yang ada… Al maklum kerana duacongkak kurang faham bahasa inggeris. 

DSC_0484a1b-a

Semoga dengan apa yang telah dilihat, pasti diantara pembaca memahami akan jenis kecacatan tersebut dan kita beralih pula pada bahagian muka depan syiling yang sama seperti gambar dibawah.

DSC_0485a

Cuba lihat gambar atas dan gambar keratan dibawah. Dari pandangan duacongkak ianya adalah satu imej gandaan yang berlaku pada bahagian kepala congkak. Kesan garis tiga terpisah dari bentuk kepala congkak seperti ianya salah satu dari tempa berganda. Double Die Error. Untuk diterjemahkan sebagai Die Gouge sepertinya bukan begitu juga dengan Die Chip Error. Manakan boleh berlaku sampai tida selari dengan corak yang ada pada kepala congkak.

DSC_0485a1

Gambaran dibawah sengaja diambil dalam posisi terbalik untuk pastikan ianya terseret akibat alat tempa longgar atau tidak. Sekiranya alat tempa longgar sudah pasti ianya akan kabur atau berbayang sahaja tapi ternyata, ianya nampak seperti asal.

DSC_0487a

Tidak puas hati lagi lalu duacongkak gunakan cahaya yang agak lebih dan kita masih dapat lihat bahagian lebihan dengan jelas tanpa cacat celanya.

DSC_0486a

Nampak gayanya kita kena himpun lagi pelbagai jenis kecacatan yang ada pada syiling Malaysia ini kerana semakin hari kita boleh temui bermacam macam jenis kecacatan yang menarik.

Apa pun layannnnn…dulu/

gegar

Advertisements

2 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s