5 sen 2005 ‘ dot ‘

Mungkin ianya satu Variety

Sebelum ini duacongkak pernah keluarkan dalam blog ini sebagai mana gambar dibawah. Apabila kita temui kelainan pada syiling seperti anak panah merah tunjukkan, belum tentu ianya satu variety tapi bila kita temui lebih dari satu dengan extra dot yang ketara tidak berubah bentuk malah sama saiznya, ditempat yang sama, maka bolehlah dikatakan ianya satu variety. Setakat ini dalam simpanan duacongkak bukan dua ini sahaja malah sudah lebih dari lima keping dalam bentuk dan tempat yang sama. Ada kemungkinan ramai lagi rakan rakan lain yang mempunyai bentuk ” die Gouge ” yang sama untuk syiling 5 sen 2005.

DSC_1182a-a

Kenapa diulang tayang?

Kita lihat pula syiling 5 sen 2005 dibawah yang mana ” Die Chip/Die Gouge ” terjadi dibahagian reverse. Tanpa diduga duacongkak menemui syiling ini bukan satu tapi dua keping dalam satu pertukaran. Kedua duanya pada kedudukan dan bentuk yang sama sebagai mana dapat dilihat dalam bulatan biru dan anak panah merah sebagai penunjuk. Ini juga boleh dikatakan sebagai Variety bila mana ianya lebih dari satu dan mungkin lebih banyak lagi berada diluar sana atau setidaknya berada ditangan rakan rakan numis. Untuk pengesahan ianya satu Variety, hanya yang layak sahaja boleh istiharkan seperti pengumpul lebih lama dari duacongkak atau mereka yang ada tauliahnya. Bagi duacongkak sekadar menunjukkan sahaja apa yang ditemui. 

DSC_0083a

Gambar bawah adalah keratan pada bahagian ” Die Chip/Die Gouge ” yang ditemui.

DSC_0083a1  

Bentuk muka depan ( obverse ) syiling 5 sen 2005 adalah sama. Paling mudah dilihat pada bahagian sisi rim arah jam 3.00 hingga jam 9.00

DSC_0091a  

Dua keping syiling keluaran tahun 2005 yang mempunyai ” Die Chip/Die Gouge ” yang sama kedudukannya. Mungkin rakan numis atau pakarnya dapat jelaskan samada ianya satu Variety Error.

DSC_0086a

Keluaran kali ini lebih kepada perkongsian untuk mereka yang sama sama berminat dengan jenis syiling error yang ada dalam pasaran atau edaran diluar sana.

Apa pun layannnnn..dulu.

Advertisements

3 Comments

  1. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment
    but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
    Anyhow, just wanted to say wonderful blog!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s