gegar “92

Keluaran tahun yang sama, bentuk error berbeza.

Gambar syiling $1 1992 (tanpa cahaya terang)

92 b1 

Gambar bawah setelah digunakan cahaya dimana dilakukan semata mata untuk dapat lihat dengan jelas keadaan keris yang berganda. Ramai yang mengetahui bahawa syiling $1 (keris) bercampur dengan keluaran palsu tapi ramai juga yang tidak mengetahui atau dapat membezakan antara yang palsu dan juga yang tulin. Sedangkan duacongkak sendiri pun tidak dapat membezakan antara yang palsu dan yang tulin jika dibandingkan dengan syiling Malaysia dengan nilai muka 50 sen seperti pernah disiarkan dalam blog ini.

92 b1a 

Apa yang istimewanya iaitu pada bahagia tepi keris kelihatan imejnya berganda tidak seperti cetakan yang sempurna. Samada ianya syiling tulin atau palsu, hanya pakar yang dapat nilaikannya. Kita lihat pula bahagian reverse seperti gambar dibawah ini. Sebelum ini duacongkak terbitkan isu yang sama tapi kali ini kesan gandaan pada bahagian reverse syiling ini amat berbeza .

Ciri ciri gandaan yang dapat kita lihat lebih mirip kepada Double Die Error berbanding dengan MDD seperti yang sebelumnya. Ianya terjadi pada bahagian bunga raya dan juga pada tanda nilai $1. Amat jelas kesan gandaan dan untuk lihat lebih jelas, cuba klik pada gambarnya.

92 b2 

Gambar bawah iaitu obverse dan reversenya.

92 b1a-a 

Gambar bawah pula adalah gandingan dua keping syiling keluaran 1992 dimana sebelah kiri adalah keluaran kali ini dan sebelah kanan pula keluaran sebelumnya. Cuba lihat perbezaan pada keris tersebut.

92 b1a-a1 

Seterusnya gambar gandingan bahagian reverse. Yang kiri adalah siri yang diterbitkan kali ini dan sebelah kanan yang diterbitkan sebelumnya dimana gandaan yang dapat kita lihat adalah amat berbeza.

(untuk lebih jelas klik saja pada gambarnya.)

92 b2-a 

Dua keping yang sama tahunnya tapi tidak serupa errornya dan keluaran yang akan datang kita dapat lihat lagi perbezaan ketara untuk tahun yang sama tapi error berbeza antara satu sama lain.

Apa pun simpannnnn dulu.

f

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s