gegar ’92

Gegar muncul lagi…

Kali ini kita dapat lihat syiling 1992 pula yang ditemui ada masalah semasa proses tempaan. Sebelum ini mungkin sudah ramai diantara penggemar duit syiling error yang memilikinya tapi bagi duacongkak, ianya baru saja ditemui dan dimuatkan dalam blog semata mata untuk kongsi bersama.

92 a2-1 

Gambar diatas adalah sekeping syiling $1 yang dikeluarkan dalam tahun 1992. Pasti ada yang tertanya tanya kenapa bahagian depannya lain dan belakangnya pula lain. Sebenarnya syiling ini adalah yang sama cuma sewaktu gambar diambil, tekniknya tidak sama, sebab itu satu kelihatan gelap dan yang satu lagi kelihatan cerah. Teknik pencahayaan dari kamera yang tidak pandai disesuaikan, maka terjadilah begini. Dari mula beli kamera hingga kini masih belum pandai atau mahir dalam pengendaliannya. Kata kata mudah…” main hentam saja janji dapat ambil gambarnya.”

92 a1-2 

Berbalik semula pada keadaan muka belakang syiling (riverse) sebagai mana gambar diatas, pada cetakan ‘$1’ kita dapat lihat objeknya seperti tertoreh, begitu juga pada kelopak bunga raya dibahagian bawahnya. Gandaan yang dapat kita lihat lebih mirip kepada jenis error MDD. Ianya disebabkan gegaran sewaktu proses hentakan. Cuma apa yang menarik adalah keadaan gandaan yang berlaku begitu cantik dan amat jelas seolah olah ianya DD error.

92 a1b-3 

Gambar atas keratan dari nilai muka syiling dan gambar bawah pula keratan dari kelopak bunga raya. Peliknya kerana ia hanya berlaku dibahagian tengah dan tidak terjadi pada bahagian tepi atau pun bahagian sisi syiling.

92 a1c-4 

Tidak puas hati lalu dibesarkan lagi bahagian tersebut agar mudah dilihat oleh mereka yang lebih arif tentangnya.

92 a1b 

Begitu juga dengan bahagian kelopak bunga raya.

92 a1c

Tidak dinafikan ramai sifu sifu diluar sana lebih mengetahui sebab sebab terjadinya begini berbanding duacongkak yang hanya sedikit ilmu tentang duit error. Cuma sekadar minat mengumpul.

Ini baru sekeping yang duacongkak pamirkan dan ianya akan terbit lagi dikeluaran seterusnya untuk tahun 1992. Sama samalah kita lihat nanti.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s