RM1 ’95

Habuan terbaru

Hanya tinggal kenangan bagi mata wang Malaysia untuk nilaian RM1 yang dilancarkan dalam bentuk coin. Ianya diguna pakai bermula dari tahun 1989 sehingga 1996. Sebanyak 9 siri tahun kesemuanya bermula dengan $1 berturutan tahun hingga 1993 sebelum dilancarkan penggunaan RM1 dengan bentuk cetakan 1 Ringgit juga bermula pada tahun 1993 hingga 1996 sebelum dimansuhkan dan menggunakan pula wang kertas.

Bila dilancarkan duit kertas, maka untuk duit syiling 1 Ringgit diberi tempoh oleh BNM untuk dipulangkan bagi tujuan pelupusan. Ketika itu duacongkak mengutip dan memecah tabung syiling lalu ditukarkan ke Bank kerana terasa rugi pula menyimpan benda yang sudah dimansuh dan dilupuskan. Hanya tinggalkan beberapa keping untuk kenangan.

Nasib badan bila waktu itu belum lagi jadikan duit sebagai hobi, habis kesemuanya ditukarkan dan apa bila muncul hobi ini dan melihat pula koleksi rakan rakan yang lebih lama dalam numismatik baru terasa menyesal. Kini mula tercari cari dan akhirnya dapat juga beberapa keping dari rakan dan kenalan dan antaranya seperti gambar dibawah ini.

DSC_2127a-1

Sekeping syiling 1 Ringgit keluaran tahun 1995 yang pernah diguna pakai ketika itu dan diperolehi semula pada tahun 2013 dari seorang kawan. Hasilnya didapati terdapat kecacatan sewaktu proses tempaan pada syiling ini. Die Chip Error yang terjadi pada bahagian obverse dan juga reverse.

DSC_2127a

Bahagian Obverse dengan sebilah keris bersama sarung. Perhatikan pada pangkal puting keris dimana keadaan metal yang berlebihan agak besar. Die Chip yang paling besar dalam simpanan duacongkak dan yang pertama ditemui pada syiling Malaysia. Untuk lihat dengan lebih jelas, perhatikan saja keratan gambar dibawah ini.

DSC_2127a1

Kita lihat pula bahagian belakang syiling dengan cetakan 1 ringgit, tertera tahunnya iaitu 1995.

DSC_2126a

Pada bahagian keratan gambar dibawah duacongkak tunjukkan lebihan metal yang terjadi pada celah kelopak bunga raya seperti dalam bulatan. Keadaan die chip yang kita lihat seolah olah sama kedudukan dengan die chip bahagian depan syiling. Tapi sebenarnya kedudukan itu tidak sama cuma sipi sipi sahaja.

DSC_2126a2

Seterusnya pada angka 1 terdapat sedikit die chip dibahagian tapaknya.

DSC_2126a1

Gambar bawah adalah gandingan dua bahagian die chip yang ada pada muka belakang syiling 1 ringgit 1995.

DSC_2126a2-a

Habuan terpilih yang menjadi koleksi sekali pun sudah lama berlalu.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s