Retak (7) 10sen 2012

Retak istimewa pada sekeping syiling 10sen 2012.

Untuk mendapatkan sesuatu koleksi yang menarik sudah pasti memerlukan kesabaran serta ketelitian dalam usaha menelek satu demi satu syiling yang berada ditangan. Sebaik saja kita memperolehi sesuatu yang agak istimewa, sudah pasti ianya akan menyentuh hati serta kelihatan amat ceria sambil tersenyum sendirian.

Begitu juga dengan syiling yang ditemui ini, ianya diedarkan pada tahun 2012 dan tidak semena mena duacongkak terlihat error “retak” pada kedua dua bahagian muka syiling. Sudah tentu menarik kerana amat jarang ditemui keretakan berlaku pada kedua dua bahagian sekali.

Sebagai contohnya lihat pada gambar yang dimuatkan.

Gambar atas bahagian reverse untuk syiling 10sen dan kita dapat lihat angka tahun iaitu 2012. Disamping itu cuba lihat pada bahagian anak panah merah, ianya menunjukkan kesan keretakan pada permukaan syiling bermula dari rim hingga ke angka ‘1’. Bukan itu saja malah keretakan sebenarnya berlaku juga pada bahagian bunga raya dan seterusnya pada tulisan BANK NEGARA MALAYSIA. Melalui gambar ini rasanya kurang jelas untuk dilihat keretakannya, dengan itu duacongkak gunakan scan untuk mendapatkan gambar lebih jelas.

Sebelum melihat gambar scan rasanya lebih baik lihat dulu bahagian depan syiling. Terdapat tiga penunjuk anak panah iaitu dua dibahagian retak dan satu dibahagian atas iaitu RIM CUD.  Ada juga bahagian retak yang tidak ditunjukkan dengan anak panah iaitu dibahagian bucu corak bintang disebelah kanan.

Gambar bawah menunjukkan Rim CUD yang dimaksudkan, jika diteliti pada gambar keratakan ini kita dapat lihat juga urat halus yang bukannya retak atau Die Crack. Ini kerana ianya seperti satu lapisan dan duacongkak tidak pasti apa yang sebenarnya.

Gambar bawah pula keratan gambar menunjukkan Die Crack yang berlaku dari rim hingga kebahagian tengah dan begitu juga pada garis lima di bahagian tepi, juga kelihatan retak.

Gambar bawah ini diambil dengan menggunakan scan agar dapat lihatt dengan jelas bahagian retak sebagai mana ditunjukkan dengan anak panah.

Begitu juga dengan gambar dibawah ini dimana kesan retak boleh dilihat bermula dari bunga raya hingga huruf ‘N’. Selain itu kesan retak kasar terjadi pada tulisan Bank Negara Malaysia. Diantara retak pada bunga raya dengan tulisan BANK tiada kena mengena, ianya terjadi secara berasingan.

Kesan retak pada tulisan bersambung.

Gambar bawah pula kesan retak yang terjadi pada penjuru corak bintang.

Dan yang terakhir adalah gambar syiling 10 sen 2012 yang digabungkan.

Pada sekeping syiling  ditemui kecacatan yang keterlaluan dimana kesan retak berlaku pada kedua dua bahagian secara berasingan dan ditambah pula dengan Rim Cud yang cantik dan comel dan dapat dilihat begitu jelas sekali. Tuah badan cuma sekeping saja yang ditemui dan menyinggah di tangan, apakah ada yang kedua atau ketiga?

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s