sekeping 10 sen 2006

Kecederaan

Jika diceritakan berkaitan kecederaan pada duit syiling ada pelbagai sebab boleh dibincangkan. Ada yang datangnya dari proses cetakan dan ada juga yang berlaku selepas pengedaran. Apa yang jadi persoalan disini bila proses kecacatan berlaku disebabkan tangan tangan gatal, ini yang menjadi masalah dimana kita memerlukan kepakaran yang ada oleh ahli numis yang lebih arif. Sekurang kurangnya dapat berbincang punca kecacatan yang terjadi. Sebenarnya duit syiling yang berlaku kecederaan datang dari kilang amat sukar ditemui dalam edaran urus niaga harian kecuali bila kecederaan itu dilakukan oleh tangan yang gatal.

Sebelum ini pernah duacongkak keluarkan dalam blog berkaitan syiling 5 sen 2006 yang dinamakan Curve Clipped Planchet Error, tapi kali ini duacongkak ingin tunjukkan pula syiling 10 sen juga edaran tahun 2006.

Apa yang dapat kita lihat disini, keadaan syiling seolah olah hampir terpotong dibahagian tepinya. Kesan terjadi disebabkan oleh pertindihan atau hentakan yang kuat samada semasa proses syiling ditempa atau pun dilakukan diluar kilang secara sengaja atau tidak sengaja.

Untuk pengetahuan pembaca, syiling ini ditemui ketika berbelanja dan duit baki yang diperolehi dalam keadaan seperti dalam gambar dimana duacongkak tidak pasti puncanya. Kita dapat lihat kesan kecacatan antara rim ke rim seperti membulat dan dibahagian tengahnya kesan hentakan hingga ianya berlurah dan dibahagian tepi sekali dibibir syiling terdapat bahagian rim yang tidak terjejas.

Gambar ini adalah keratan dari syiling diatas untuk mudahkan lagi dilihat bila klik pada gambarnya.

Bagai mana pula dengan bahagian obverse?

Keadaan obverse pula tidak berlaku sebagai mana reverse. Disini yang membuatkan keadaan kecacatan pada syiling ini menjadi satu persoalan samada ianya berlaku dari kilang atau pun proses luaran secara sengaja atau tersepit sesuatu. Bahagian yang cedera itu menipis oleh sebab pertindihan yang kuat.


Kita lihat pula bahagian tepi atau sisi.

   

Bentuk sisi syiling yang kita dapati bahagian giginya tidak terjejas sekali pun nampak kesan lekuk.

 

Posisi yang kelihatan lebih jelas untuk dilihat.

Apa yang ditunjukkan ini sekali pun ianya bukan Error yang sebenar, bagi duacongkak ianya satu keunikan juga untuk dijadikan koleksi.

Apa pun simpannnnn…dulu.


Advertisements

6 Comments

  1. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from
    an established blog. Is it tough to set up your own blog?

    I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Cheers

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s