20 sen + 50 sen = 70 sen

Kira kira Akaun

Nampak sangat seolah olah baru masuk sekolah belajar kira kira. 20 sen + 50 sen jawabnya 70 sen, dengan 70 sen itu apa lah sangat, untuk minum teh O pun rasanya tidak cukup sebab harga Teh O sudah 80 sen dan ada tempat yang berharga RM1 untuk secawan. Sekiranya dalam kocek ada 70 sen jangan cuba cuba hendak masuk kedai mamak untuk minum minum dengan kawan, lagi baik duit 70 sen dimasukkan dalam tabung dan bawalah note besar sikit untuk minum pagi atau pun minum petang.

contohnya…

Muka depan syiling 20 sen untuk siri terbaru yang diedarkan pada tahun 2012.

Muka belakang syiling dengan tanda nilai 20 sen.

 

Muka depan syiling dengan coraknya untuk nilai 50 sen 2012

Muka belakang syiling dengan tanda nilai 50 sen. Warna diantara syiling 20 sen dan 50 sen hampir sama cuma beza pada corak dan juga bentuk dimana syiling 50 sen lebih besar dari syiling 20 sen. Sisi rim 50 sen pula berlekuk lekuk sebagai panduan untuk membezakannya. Kekadang ada juga yang tersilap bagi pulangan sewaktu berbelanja dengan itu pastikan dulu bahagian tepinya berlekuk atau pun bulat.

Bila syiling ini dicampurkan maka jumlah nilainya menjadi 70 sen dan rasanya duit syiling ini bukan untuk diisi dalam tabung tapi sebaliknya akan dimuat dalam album sebagai koleksi.

Kenapa ianya dijadikan koleksi?

Ini adalah keratan gambar untuk syiling 20 sen diatas dimana pada bahagian anak panah kita dapat lihat Die Chips Error yang menempel pada bahagian kelopak bunga raya. Sayangnya Die Chips Error ini tidak terjadi pada kesemua bahagian kelopak tersebut, hanya empat kelopak saja yang kita dapat lihat. Ada juga diantara syiling 20 sen ini mempunyai Die Chips pada dua bahagian kelopak terutama dibahagian kelopak atas. Apa pun kita cuba cari setiap Die Chips dan pada satu hari nanti kita susun mengikut susunannya. Tentu lebih menarik lagi dijadikan set.

Ini pula keratan gambar dari syiling 50 sen yang terdapat Die Chip Error. Nampak gayanya siri syiling terbaru ini sudah banyak dalam edaran yang berlaku kesilapan waktu proses tempaan, beberapa bloger sebelum ini pun sudah terbitkan jenis jenis Error pada syiling baru ini samada minor error dan ada juga yang major error. Setakat ini duacongkak belum miliki major error untuk diketengahkan melainkan jenis Die Chips Error sebagai panduan.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s