Bergenang si air mata

Cubit peha kanan, Peha kiri pun terasa

Satu perumpamaan dalam bahasa Melayu yang sering kita dengari tapi apa kena mengena dengan cerita dalam blog yang berkaitan dengan koleksi pula. Apakah disebabkan Cubit peha kanan, Peha kiri pun terasa menyebabkan Bergenang si air mata?

Pelik betul bunyinya tapi apa pun layan dulu gambar yang hendak dimuatkan dalam blog ini.

Sekeping syiling yang ditempa pada tahun 1992, kebiasaan yang kita temui Die Chip Error seperti ini hanya pada syiling tahun 1997, banyak terdapat Die Chips Error pada tahun tersebut di beberapa bahagian seperti pada kedua dua angka 9, pada angka 5 dan ada pada angka O, bentuknya juga berbeza beza antara satu syiling dengan satu syiling yang lain. Setakat ini belum pernah jumpa atau lihat mana mana kolektor mempamirkan syiling 50 sen 1997 yang memiliki Die Chip Error pada semua bahagian dalam sekeping syiling. Kebiasaan hanya tunggal atau dua iaitu pada angka 5 dan angka O untuk 50 sen.

Untuk siri 1992 ini pernah duacongkak keluarkan dalam blog dengan tajuk yang sama diatas malah, bentuk Die Chipnya pun hampir sama dengan tahun 1997. Apa yang istimewa sangat hingga dikeluarkan lagi syiling ini?

Jom tenguk…

Inilah yang dikatakan Cubit peha kanan, Peha kiri pun terasa bila kita dapat lihat Die Chip pada ekor wau. Kalau Die Chip bahagian muka depan syiling sememangnya amat jarang ditemui sebagai mana yang kita dapat lihat dalam gambar ini. Kebiasaan yang kita temui Die Chip untuk syiling 50 sen 1992 dan 1997 hanya dibahagian muka belakangnya saja sebagai mana gambar pertama dan beberapa siri yang pernah diterbitkan sebelum ini. Oleh itu bagi syiling ini agak istimewa kerana kesedihan yang dirasai dibahagian reverse turut dirasai bahagian obversenya.

Bahagian keratan yang sudah digabungkan untuk memudahkan lagi dibuat perbandingan. Lihat Die Chips Error pada bahagian yang dibulatkan.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s