5 sen 2007

retak menunggu belah.

Samada perumpamaan ini sesuai atau tidak mari kita lihat sama sama. Sekeping syiling 5 sen ditempa dan diedarkan untuk tahun 2007.

 

Reverse coin 2007

Pada permukaan syiling ini kalau kita lihat terdapat kesan retakan dari tengah arah jam 9.00 dan menuju ke arah Rim. Die Crack Error yang terjadi bersama Cud Error atau pun Die Gouge Error yang menunjukkan acuan telah berlubang ditengahnya. Oleh kerana kedudukan lubang yang besar maka metalnya turut muncul dan menebal.

Bukan itu saja, cuba lihat selain dari keretakan yang kita perolehi pada syiling ini, keadaan permukaan syiling agak kasar dan dipenuhi dengan minyak hingga sebahagian dari kedudukan daun bunga raya sebelah kanan tidak kelihatan. Begitu juga dengan stigma yang turut menjadi mangsa. Disini kita dapati kegagalan proses cetakan disebabkan oleh lebihan minyak hingga melenyapkan imej bunga raya. Filled Die Error. Wau…sudah ada tiga jenis Error disini pada sekeping syiling, biar pun minor Error namun sudah cukup bermakna untuk dijadikan koleksi.

 

Keratan gambar yang memudahkan untuk kita lihat kesan keretakan yang berlaku. Anak panah melintang sebelah bawah menunjukkan Die Crack Error terjadi hingga ke bahagian Rim dan anak panah pendek pula menunjukkan Die Cud Error atau pun Die Gouge Error yang amat jelas.

 

Keratan gambaran dari sisi sebelah kanan syiling dimana kesan tompokan berlaku dibawah kelopak bunga raya, akibat dari tompokan yang kasar menyebabkan daun bunga raya sebelah kanan lenyap dan begitu juga pada tangkai stigma dimana hampir tidak kelihatan. Struck Through Grease…

Tidak cukup dengan itu…

 

Jika dilihat pada permukaan hadapan syiling ini sepertinya tiada apa apa kecacatan melainkan kekasarannya sahaja.

 

Kita terus sahaja pada bahagian keratan gambar. Lihat pada imej dalam bulatan dan arah anak panah yang menunjukkan tali gasing. Pada bahagian tali gasing tersebut kita dapati penuh dengan ‘ teritip ‘ atau pun ‘ anak benih  kupang ‘. Lebih mudah lagi ‘ bunga karang ‘. Nak kata ianya Die Chip Error tapi keadaannya amat besar pula. Kebiasaan Die Chip Error hanya kecil kecilan sahaja…

 

Inilah Retak yang menunggu belah.

Die Crack Error yang terjadi pada kedudukan yang sama diantara reverse dan obverse. Sekiranya dibiarkan berterusan tanpa di baik pulih rasanya, acuan ini pasti akan pecah dan pasti syiling yang dikeluarkan akan bertambah menarik dijadikan koleksi oleh para peminat syiling cacat.

 

Gabungan sekeping syiling dengan Retak menunggu belah.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s