5sen 2006 lagi

Gasing dengan “dengu wau.”

Sebut perkataan “dengu” mungkin ada yang tidak faham dan duacongkak sendiri tidak pasti apakah sebutan itu betul atau pun tidak sebab, perkataan dengu itu diambil sewaktu zaman duacongkak masih kecil dizaman kanak kanak sekolah lagi. Dengu yang dimaksudkan adalah sejenis tali yang diperbuat dari hirisan daun mengkuang pandan yang dijadikan tikar atau tali tape recorder atau tali kaset atau katrige. Ianya diikat pada seraut buluh dari hujung ke hujung lalu raut buluh itu diletak pada bahagian kepala wau. Sebagai contoh yang senang dilihat sebagai mana yang terdapat pada wau untuk syiling 50 sen. Dibahagian kepala wau itu terdapat satu garisan lintang dan dengu akan diletakkan padanya untuk mendatangkan bunyi yang menarik bila diterbangkan ke udara.

Selain dengu pada wau ada satu lagi perkataan dengu yang digunakan bagi orang Islam atau muslim. Ianya akan disebut bila kita membaca kitab suci Al Quran dimana bila berlagu mesti kena pada dengunya. Rasanya tidak perlu dijelaskan disini memandangkan semua umat Islam pasti tahu maksudnya.

Apa yang penting duacongkak hendak tunjukkan duit syiling yang ada dalam simpanan sebagai tatapan dan rujukan pembaca semua, atau setidaknya boleh dibincangkan bersama.

Gambar bawah adalah bahagian reverse untuk syiling 5 sen 2006.

 

Cuba kita lihat keadaan muka belakang syiling ini samada pada permukaannya atau cetakan yang ada. Pada tulisan ” BANK ” jika dibesarkan kita dapati ada kesan gegaran iaitu sama seperti kesan MDD, begitu juga pada perkataan ” MALAYSIA”. Tapi pada perkataan ” NEGARA ” kita lihat benjulan timbul bermula dari ” N ” untuk bank hingga ” A ” untuk Negara. Disini kita dapati proses cetakan agak lemah yang mungkin berlaku semasa proses ujian.

Seterusnya kita lihat pada bahagian bunga raya dimana minyak geris telah tersumbat pada acuan menyebabkan bentuk bunga tidak menjadi. Paling ketara jika dilihat pada tangkai stigma yang dilapisi metal. Permukaan syiling jangan ceritalah…bila didapati keadaannya hampir keseluruhan menggerutu dan sedikit berlaku pada rim. Cantiknya syiling ini iaitu bahagian rim membulat sekata, kebiasaan dilihat adalah Off Center.

Gambar bawah iaitu bahagian depan syiling 5 sen 2006 yang sama.

 

 Pada gambar syiling ini duacongkak sudah letakkan bulatan pada bahagian tali dimana, kesan gegaran telah menyebabkan tali nampak berlapis dan disini juga kita dapati minyak geris berlebihan hingga bentuk tali tidak halus serta tajam sebagai mana biasa. Selain tanda bulatan terdapat tanda anak panah kiri dan kanan pada satu jalur melintang dibahagian bawah kepala gasing dan dipangkal paku. Tidak mungkin jaluran melintang itu terjadi disebabkan oleh Die Crack Error sebab garisannya amat lurus sebagaimana bentuk yang ada pada wau 50 sen. Ada kemungkinan ianya adalah Die Scratch Error yang terjadi sebelum proses syiling ditempa, sebabnya jalur yang melintang tidak memotong paku gasing, sekiranya acuan retak atau serpih sudah pasti pada bahagian paku juga turut akan mendapat kesannya.

(Gasing pun nak letak dengu bagi keluarkan bunyi sewaktu berputar)

 

 Gambar keratan dibahagian tali yang berlapis.

 

Gambar keratan dibahagian Die Scratch Error yang berlaku pada plate coin sebelum proses tempa dilakukan. 

 

 Gabungan kedua dua muka syiling Obv dan Rev 5 sen 2006.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s