back to school 2

5 sen 1993 dengan Die Chip ” back to school “

Sebelum ini pernah dikeluarkan syiling Back To School untuk syiling 10 sen dan kali ini dikeluarkan pula tajuk yang sama dengan nilai 5 sen keluaran tahun 1993. Syiling ini juga dalam kumpulan syiling Worn Die atau struck through greese kerana keadaan syiling yang arcanya mengembang tidak tajam serta permukaan yang menggerutu. Cuba lihat pada gambar dibawah pada bahagian obverse.  Keliling syiling ini berbeza dengan permukaan dibahagian tengah syiling yang nampak licin. Tali gasing pula kelihatan kembang disebabkan gris tersumbat. Sisi rim bagi syiling ini kelihatan seperti minor off center, atau pun mungkin ianya Mis Aligned Die yang bermula dari jam 1.oo hingga jam 11.00.

 

Merujuk pada bahagian reverse pula, keadaan rim hampir sama dengan bahagian obverse dimana, kedudukannya telah lari dari keadaan biasa. Yang menariknya bila didapati pada angka ‘ 9 ‘ untuk tahun terdapat Die Chip Error yang menempel dalam bentuk Beg Galas. Bukan itu saja, cuba lihat angka ‘ 9 ‘ disebelah kiri, kita dapati angkanya seperti tersumbat dan sedikit gegaran berlaku hingga kelihatan keadaan berganda pada angka tersebut.

 

Untuk lihat lebih jelas lagi, duacongkak telah potong bahagian tersebut bagi mudah untuk dilihat. Keadaan angka 1993 hampir kesemuanya mengembang sedangkan angka 5 untuk nilai syiling ini seperti biasa saja. 

 

Gabungan gambar antara obv dan rev 

 

 Biar pun dari jenis minor error tapi bila dapat dijadikan koleksi sudah cukup memuaskan hati. Tinggal lagi belum dapat menyusun untuk sirinya sahaja dimana penemuan tidak serata…ianya memakan masa yang agak lama untuk ditemui error yang sama tapi tahun dan nilai muka syiling yang berlainan.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s