5 sen 1997

Key Date untuk 5 sen 1997

Diantara syiling siri bunga raya iaitu siri ke 2 bagi syiling Malaysia, untuk 5 sen 1997 adalah pengeluaran yang paling sedikit ditempa dan dikatakan juga sebagai ” key date “. Jumlah tempaan sebanyak 7,703,850 keping, apa pun rasanya syiling ini masih mudah ditemui berbanding dengan syiling ” key date ” lain seperti siri 10 sen 1993, 1994, 20 sen 1970, 1994 begitu juga dengan 50 sen 1995.

Kita cuba selami jenis jenis 5 sen 1997 yang mengalami kecacatan. Walau pun ianya dikeluarkan paling sedikit namun hasil tempaannya yang beredar dipasaran agak kurang berkualiti. Bukan semua syiling 5 sen 1997 ini tidak berkualiti tempaannya, cuma duacongkak sengaja tunjukkan sebahagian dari apa yang ada tentang kualitinya. Yang cantik tempaan sengaja tidak dikeluarkan dan biarlah ianya dijadikan koleksi dan diantara koleksi ” key date ” yang terbanyak dalam simpanan berbanding dengan siri ” key date ” syiling dengan nilai muka lainnya.

 

Syiling 5 sen 1997 pertama diatas adalah contoh dimana keadaan tempaan yang amat lemah. Istilah mudah untuk syiling ini bagi duacongkak adalah diantara koleksi ” Worn Die ” atau ” Struck Trough Greese “. Kita dapat lihat hasil tempaannya yang mengembang disana sini. Cuba lihat bahagian tulisan ‘ BANK NEGARA MALAYSIA ‘ dimana hurufnya kurang tajam dan mengembang dan ditambah lagi keadaan permukaan syiling yang menggerutu tidak kemas pembuatannya. Begitu juga dengan angka tahun 1997 serta keseluruhan permukaan duit syiling ini.

 

Gambar kedua pula kita dapat lihat perbezaan diantara gambar pertama tadi.

Seterusnya gambar ketiga dibawah.

 

Bagi syiling ketiga pula kita dapat lihat tulisannya seperti berkembar hasil dari gegaran pada alat tempaan.

 

salah satu bentuk syiling bahagian belakang ( reverse ).

 

Gabungan gambar untuk syiling pertama dan kedua diatas.

 

Gabungan gambar syiling 5 sen 1997 yang ketiga obverse dan reverse.

Setakat ini pengumpulan ” key date ” 5 sen 1997 dalam simpanan lebih kurang 50 keping dengan pelbagai gred, sebab itu duacongkak katakan siri 5 sen ini masih mudah ditemui dipasaran, cuma kita perlu cari yang terbaik untuk dijadikan koleksinya. Bagi syiling yang terlalu kotor dan berkarah semuanya sudah ditukar dan diedarkan semula untuk pasaran. ( kalau kotor sikit sikit simpan juga.)

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

2 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s