Die Clash Error vs Extra Dot.

Rehatkan minda seketika.

Boleh dikatakan setiap hari tiada lain yang dikeluarkan dalam blog ini melainkan syiling MDD dengan GegaRrrrr. Mungkin ada diantaranya terasa jemu sebab tiada perkara lain untuk diketengahkan. Oleh sebab itu, duacongkak hentikan dulu siri GegaR dari memonopoli mingguannya. Ada lagi yang hendak diterbitkan tapi, rasanya elok sangat diberhentikan dan beri laluan pada jenis Error lain pula.

Sebelum diterbitkan Error terbaru, suka dinyatakan disini iaitu permohonan maaf kepada sesiapa saja yang hendak memberi cadangan atau pun komen dengan apa yang telah diterbitkan. Harap maaf sebab ruangan komen berlaku masalah dimana mungkin ada diantaranya mencuba tapi tidak berjaya. Apa yang berlaku, duacongkak sendiri tidak tahu sebabnya dan pernah juga duacongkak cuba untuk beri komen pada ruangan bloger lain tapi tidak berjaya. Inilah masalahnya jika kita buta IT…benda kecil pun tidak dapat diselesaikan.

Jangan marah naaaaa…

Oleh kerana lama dengan syiling gegar, kali ini duacongkak mahu ubah sikit cerita dalam blog ini dengan kali ini dikeluarkan pula sekeping syiling 50sen tahun 1980. Bukan dalam siri gegar tapi siri Die Clash Error bersama Extra Dot.

 

Rupa 50sen 1980 (Reverse)

 

50sen 1980 (Obverse) 

Cuba perhatikan tanda anak panah ungu yang menunjukkan kedudukan Die Clash Error. Kebiasaan kita temui jenis Die Clash error begini pada syiling 10sen dan ada juga pada syiling 5sen Parlimen. Untuk dapatkan Die Clash dari siri 20sen dan 50sen amat sedikit. Setakat ini duacongkak cuma ada dua keping sahaja iaitu untuk tahun 1980 (seperti dalam gambar) dan juga 1986 yang pernah diterbitkan dalam blog ini sebelumnya. Untuk mengatakan syiling error ini Rare sama sekali duacongkak tidak berani sebab tidak tahu berapa banyak kolektor lain diluar sana  yang memiliki dan menyimpannya.

Apa yang menarik pada syiling ini adalah dua titik (extra dot) tahi lalat yang menempel dipermukaan syiling. Jika dilihat dalam gambar penuh ini rasanya ada yang tidak perasan, cuba lihat keratannya pula.

 

Keratan dibahagian tengah syiling diantara bumbung Parlimen dengan bulan bintang. Anak panah ungu menunjukkan titik Extra Dot yang dimaksudkan. Bukan satu tapi ada lagi…

 

Lihat pula dibahagian anak panah ungu, sebutir lagi Extra Dot yang ada dihujung bintang. Dua butir ditempat berbeza dengan Die Clash yang sederhana. Rasanya manakah yang lebih baik diantara Die Clash error atau pun Die Gouge Error (Extra Dot).

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s