GegaRrrrr…(7)

MDD 1991 (pertama)

   

Syiling 20 sen siri gegar (MDD) ke 7 diterbitkan dalam siri pertama untuk jenis Kilau mengilau,Luster Coin. Syiling ini ditempa pada Tahun 1991 dimana sudah berusia lebih dari 10 tahun. Sungguh pun begitu syiling ini cukup cantik dengan kilauannya bersama warna kekuningan tidak sebagai mana syiling yang biasa kita lihat. Apa tah lagi dengan usianya begini amat sukar untuk diperolehi atau ditemui dalam gred UNC (dari pandangan mata duacongkak sendiri)

 

Diantara siri syiling 20sen 1991 sememangnya ada yang terjadi kesan MDD begini. Kemungkinan besar ianya adalah satu varieti untuk syiling 20sen tahun 1991 yang boleh dijadikan sebagai koleksi.

  

Bahagian Error yang pertama dikesan iaitu pada tangkai stigma (kalau salah tolong perbetulkan), kita dapat lihat sebagai mana dalam bulatan ungu dengan anak panah yang menunjukkan logam pada daun menempel atas tangkai stigma menjadikannya putus ditengah tengah. Apakah kemungkinannya? samada Struck Through Grease atau pun Worn Die. Bagi duacongkak sememangnya tidak pasti sebab berlaku begini tapi yang pasti boleh dikatakan keseluruhan cetakan pada syiling ini amat sempurna tempaannya jika dibandingkan dengan siri 20sen 1991 yang biasa dilihat. Tulisan BNM cukup jelas begitu juga dengan bunga raya yang nampak bentuk timbul cuma ralat pada bahagian tangkai stigma yang ada sedikit kecacatannya.

 

Bukan itu saja yang dapat kita lihat, kini cuba perhatikan pada cetakan tahunnya terutama dibahagian angka 19. Nombor 9 dalam keadaan berganda yang amat catik dan begitu jelas sekali. Selain itu lihat pula angka 2 untuk 20 dimana kesan MDD yang sedikit bergegar menjadikan nombor tersebut berganda.

Ini adalah siri pertama untuk 20sen 1991 gegar dengan keadaan MDD dibahagian angka 19 dan 20, selepas ini duacongkak akan pamirkan pula siri sama 20sen 1991 dengan kesan MDD dibahagian lain.

Untuk itu…

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s