1 sen 2005 error

Penemuan syiling 1 sen 2005

3 ERROR IN 1 coin

Selain dari syiling yang ditemui sebagai Die Chip Error pada 1 sen 2005, terdapat juga penemuan Die Crack Error pada syiling keluaran tahun yang sama. Syiling yang mana Die Crack dari Rim ke bahagian tengah. Juga bagi yang perasan bukan 1 error yang terjadi pada syiling ini dan juga bukan dua malah ada tiga kesemuanya. Satu lagi Error adalah ‘ Bayangan Arca ‘ ( Die Clash ). Makanya sekeping syiling ini terdapat 3 jenis Error berlainan.

Cuba lihat…

 

Bahagian depan coin dengan rebana ubinya. Ditempa sebanyak 437,400,000 terlalu banyak makanya terdapatlah syiling syiling yang error dan menjadi sebahagian koleksi kepada yang meminatinya. Bukan semua mudah untuk kita temui dari jenis jenis error. Sekiranya tanpa sebarang minat, sudah pasti semua ini dibiarkan begitu saja. Lebih lebih lagi bagi syiling 1 sen Malaysia yang sudah tidak diguna pakai dalam urusan perniagaan lagi. Makanya semakin sukar untuk kita memperolehinya. Bagi mereka yang simpan sejak awal sudah pasti beruntung dan dapat membelek belek semula untuk dapatkan apa yang siarkan oleh para bloger berkaitan dengan syiling error. Bila bertemu sesuatu error yang baru, hati benar benar terasa puas dan tidak sabar sabar rasanya untuk dimuat kedalam blog untuk dikongsi bersama.

Banyak celoteh betul.

Asyik berceloteh tanpa tunjukkan gambarnya boleh membosankan juga.

Cuba lihat bahagian bulatan yang tertera dimuka syiling ini. Terdapat dua bahagian yang dikatakan Die Crack Error. Satu dibahagian atas ikut arah jam 12.00 dan terus ke bahagian tengah dimana penghujung ditengah tengah bunga raya. Yang kedua pula Die Crack berlaku dibahagian bawah arah jam 7.00. Bagi bahagian kedua ini die yang pecah bermula dari tengah dan bawa ke rim seperti yang dapat dilihat dalam gambar. Sebab apa duacongkak kata begitu. Lihat pada bahagian tengahnya, keadaan pecahan agak besar dan berkumpul lalu menyebabkan rekahan dan terus ke bahagian rim. Hinggakan huruf ‘S’ juga menjadi mangsa dimana metal turut menempel.

Selain dari Die Crack yang dikatakan, pada syiling ini juga terdapat Die Chips sebagai mana keluaran sebelum ini pada huruf ‘0’ untuk 05. Ini dapat digambarkan yang syiling ini terjadi selepas Die Chip berlaku. (hanya pendapat saja). Selepas itu barulah proses penukaran dilakukan dan ada kemungkinan, diantara syiling ini, pasti terdapat yang jenis Major Die Crack…setelah itu baru ditukar ganti. Contohnya rekahan die akan bertemu antara atas dan bawah serta melibatkan rekahan die yang besar.

Bukan setakat Die Crack dan Die Chip, malah kalau diperhatikan betul betul pada bahagian muka belakang syiling ini, terdapat juga Die Clash ( bayangan arca ) rebana ubi. Benjolan yang menyebabkan timbul dipermukaan syiling ini disebabkan oleh ‘ tapak Rebana Ubi ‘ terjojol.

Macam pakar…pada hal hanya pandangan saja.

Keratan atas 

Keratan bawah menampakkan Die Crack serta Bayangan Arca Rebana Ubi serta benjolan dari tapak Rebana.

Ini dia Die Chipnya…

WATAMMMMAT.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

8 Comments

  1. Salam duacongkak,
    Biasanya die crack banyak dijumpai pada syiling 1 sen 2006,penemuan pada syiling 2005 ini sangat menarik kerana kelihatan seolah2 terjadi dua crack yg berlainan dibahagian atas dan bawah.Sekiranya ianya hanya satu crack walaupun terputus ditengah2,pakar2 numis kategorikan sebagai RTR die crack.
    Tahniah untuk penemuan 3 in 1 errors ini…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s