Bayangan Arca

Menarik dan Tertarik.

Apa yang menarik dan apa pula yang tertarik? Saja nak buat gempar kepada sesiapa yang baca pada tajuk dan juga memberi perangsang untuk peminat mendapatkan jenis error yang akan dimuatkan dalam blog ini sebagai koleksi. Bayangan Arca bukanlah satu nama kepada ahli numis yang mahir tentang errornya. Cuma duacongkak saja yang pandai pandai mereka nama untuk blognya sendiri.

Kata orang ” syok sendiri “

Cuba lihat pada bahagian anak panah hijau dibawah Parlimen. Kalau diamati dengan teliti, kita dapat melihat sedikit  ” BAYANGAN ARCA “ pada ekor nombor LIMA untuk syiling 5 sen ini.

Mengada ngadalah duacongkak nie…sikit macam tu pun nak dikatakan error.

Ops…lihat belakangnya pula.

Pada bahagian belakang syiling ini lebih banyak anak panah hijau ditujukan pada bayangan arca Parlimen. Anak panah paling panjang diatas menunjukkan garisan tepi Parlimen berdiri. Anak panah seterusnya berhampiran dengan Tahun 1982, kelihatan bahagian bawah Parlimen hingga keanak panah pada tulisan SEN. Anak panah keempat menunjukkan Bumbung Parlimen, hanya sedikit bayangannya dan terakhir sekali anak panah pendek menunjukkan bayangan arca Bintang. Kalau tak percaya boleh kelik pada gambarnya dan dapat lihat dengan jelas apa yang ditunjukkan.

Bukan silap mata cuma takut mata silap tenguk. Kalau semua setuju maka betullah error yang menarik telah singgah ketangan duacongkak. Niat asal mahu mencari DOT pada syiling 5 sen 1982 tapi rupanya lain yang diperolehi.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s