Extra Metal

Syiling 50 sen dengan Extra Metal.

Sering kali kita dapat lihat jenis jenis syiling Malaysia yang mempunyai lebihan metal pada permukaan syiling samada bahagian muka depan mahu pun belakangnya. Boleh dikatakan hampir kesemua siri duit syiling Malaysia terutama bagi siri kedua (Bunga Raya), kita dapat lihat pelbagai jenis lebihan metal. Dalam blog duacongkak sendiri sudah keluarkan pelbagai bentuk lebihan metal samada dari nilai 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen. Bagi syiling 1 sen dan juga $1 atau RM 1 (syiling) belum lagi duacongkak keluarkan disini melainkan kita dapat lihat melalui rakan rakan blog yang lainnya yang lebih baik maklumatnya dan padat serta dapat huraikan dengan lebih jelas tentang jenis error. Selain bloger yang ada, kita juga dapat semak atau temui pelbagai jenis lebihan metal melalui ruangan group Numis dalam FB Malaysia seperti Kedai Hantu Duit 2, Kelab Numismatik Malaya, Kemaruk Duit Lama dan banyak lagi.

 Selain dari Syiling syiling yang menarik dengan admin atau ahli yang membuat lelongan, terdapat juga koleksi koleksi duit yang rare, error, malah ada jenis jenis yang sukar ditemui atau pun yang sukar kita miliki juga ada dalam group tersebut dimana kebanyakan ahli ahlinya selain dari pengumpul senyap, ada juga pengumpul tegar yang dikenali atau tidak dikenali, otai otai dan pakar numis, kolektor kolektor muda atau kolektor baru macam duacongkak, dan yang lebih menarik bila muncul kolektor kolektor dari kaum HAWA yang menambah penyeri dalam setiap group dan cukup ramah serta mudah mesra. 

Melalut dah…

Kali ini duacongkak ingin tunjukkan sekeping syiling 50sen yang terdapat dua lebihan metal pada bahagian muka belakangnya yang jarang ditemui.

Muka depan syiling 50 sen 1990

Bahagian belakang syiling 50 sen 1990 yang ditemui terdapat 2 lebihan metal yang amat ketara sekali. Cuba lihat pada huruf ‘ S ‘ untuk MALAYSIA.  Kelihatan metalnya bersambung dengan rim. Begitu juga dengan angka ‘9’ bagi tahun 90. Dikaki angka 9 kita dapat lihat metal yang terpalit sebagai mana yang pernah kita lihat pada syiling 5sen dan 10 sen.

Contoh pada gambar keratan.

Bila jumpa sesuatu yang menarik, tidak mungkin dilepaskan begitu saja dan sudah pasti dijadikan satu koleksi.

Apa pun simpannnnn…dulu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s