Rokok Sebatang…!!

Apa cerita nie…tiba tiba rokok sebatang…?

Harap maaf kepada semua yang membaca blog duacongkak…dari cerita pasal duit tiba tiba pergi ke rokok pula. Bukankah mana mana kerajaan sudah melarang menghisap rokok kerana membahayakan kesihatan. Malah membuat pencemaran udara ditempat tempat awam yang lebih berbahaya.

 Sebenarnya duacongkak ingin nyatakan disini bahawa, selama ini duacongkak membelanjakan setiap bulan untuk duit rokok saja lebih kurang RM 450/= iaitu bagi setiap dua hari 3 bungkus mesti dibeli. Ini bermakna duacongkak sudah keluar belanja sebanyak RM 30/= untuk 2 hari dan cuba kali 15 berapa jumlahnya.

Oleh kerana hendak berhenti merokok amat sukar maka duacongkak terpaksa beralih arah dengan buat sendiri rokok yang hendak dihisap. Cara caranya adalah…

 

Pertama  sekali, duacongkak dapatkan alat ini dari seorang lelaki cina ( apex ) yang ketika itu sedang membuat sebatang rokok. duacongkak tanpa rasa malu meminta tolong dia belikan alat seperti dalam gambar. Dibeli tahun 2010 yang lepas. Dalam tempuh 3 hari, barang yang diminta pun sampai, harganya pun sudah lupa…hehe. Sebab dah lama sangat.

 

Bahagian depan sekali imbas dilihat seperti stapler. Jenama pada barang ini adalah MASCOTTE buatan Jerman. Bukan MASCOTEK herba…!

 

Bahagian bawah atau bahagian tapaknya berwarna putih dan tertera MADE IN GERMANY.

 

Bahagian keratan yang tertera keluaran negara Jerman.

 

Ini pula adalah tembakau jenis Harvest dengan perisa Strawberry. Terdapat pelbagai jenis tembakau dipasaran dan boleh pilih mana yang berkenan. Bagi keluaran Harvest pula terdapat beberapa jenis perisa dan ingin keharumannya kena beli Wild Berry tapi rasanya agak panas dan kering tekak hingga terpaksa banyak minum air suam. Harga pasaran RM 12.10 sen. Sebungkus tembakau ini boleh tahan 3 hari bergantung berapa kerap kita hisap dan berapa ramai kawan meminta untuk rasa…

Seterusnya.

 

Pernah lihat kotak hijau ini…? Paling mudah pergi lihat di 7 Eleven terdekat, mesti nampak dibelakang kaunter.

 

Didalamnya terdapat sarung rokok bersama putingnya sekali dengan isian 100 batang. Lima jenis semuanya dan boleh pilih mana suka. Bagi duacongkak sekotak dengan 100 batang boleh tahan selama seminggu dan harganya baru RM 4.90 sen.

Macam mana nak masukkan tembakau kedalam sarung rokok…?

 

Buka dulu lipatan pada alat ini.

 

Masukkan tembakau sebanyak mana yang anda suka didalam alur yang terdapat seperti penunjuk anak panah.

 

Selepas tembakau dimasukkan maka masukkan pula sarung rokok kosong tadi dibahagian depan alat mesin dan jangan sesekali tekan atau jolok. Memadai dengan hanya letak dihujungnya saja.

 

Setelah itu lipat semula dan tekan hingga rapat.

 

Kemudiannya tarik kebelakang dan tolak kedepan semula.

 

Akhirnya jadilah sebatang rokok yang sedia untuk dihisap. Tempoh pembuatan untuk sebatang rokok hanya seminit bergantung pada kepantasan kita. Tidak digalakkan membuat sebatang rokok ketika memandu lebih lebih lagi ketika menunggang motor sikal. Bagi sebatang rokok ini belanjanya tidak sampai 10 sen dan satu hari kita boleh limitkan berapa batang yang hendak dihisap. Kalau biasa satu hari 30 batang, dengan rokok ini kita boleh hisap dalam 15 batang saja sehari. Jimat kos tapi tak jamin pada kesihatan…yang penting ketagihan terubat.

Apa pun hisap rokok dan jangan hisap DADAH.

 

Advertisements

2 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s