Sa Puloh Ringgit

Layan dulu Sa Puloh Ringgit siri pertama Banknote Malaysia.

 

Cetakan Thomas De La Rue

 

Bahagian keratan pada syarikat percetakan.

 

Duit kertas ini di perolehi dari seorang kenalan dan dibeli dengan nilai RM 60/+ sekeping. Pada mulanya order dua keping untuk dijadikan koleksi peribadi sebab, dalam simpanan belum ada lagi. Entah macam mana, hanya sekeping saja yang muncul. Tak kesah la…walau pun sekeping namun hati tetap terasa kepuasannya bila duit yang sukar diperolehi ini tiba juga ditangan.

Sebagai membalas jasa member yang bersusah payah mencari duit ini, duacongkak buat bayaran dengan menggunakan duit gantian ( Replacement note ) RM 10 sebanyak 6 keping. Sirinya adalah ZB, ZC, ZD pula 2 keping dan ZE pun 2 keping. Jadi jumlahnya RM 60. Sudah bayar langsung beritahu pada member nie…duit tu jangan guna sebab salah satu duit koleksi dan terangkan berkaitan duit gantian padanya yang baru berjinak jinak untuk mengenali duit keluaran Malaysia. Walau pun dia banyak menyimpan duit duit luar negeri tapi sejarah duit Malaysia sendiri dia kurang arif.

Kenapa duacongkak tidak berikan siri ZA padanya…?

Ya…ZA tidak mungkin diberikan sebab sirinya sukar juga untuk ditemui memandangkan siri awalan sudah banyak tersimpan dalam simpanan para kolektor, walau pun duacongkak sendiri ada banyak siri ZA, tapi tidak mungkin diberi penuh…Rugi la…hehe.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

1 Comment

  1. salam bro..saya ada duit sa puluh..lebih dari 30 keping..tapi da jual kat klang center point kalau nak g la bli hehe..sekarang pun ada lagii 2 keping je..sa puluh yang da cop 1988 ada jgk..yang ada cop tu je saya nak jual..kalau minat email..ok

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s