SUKU SEN 1932

PELIK TAPI BENAR.

Apa yang peliknya…?

 Ramai yang tahu masa zaman British dulu, duit suku sen memang ada dikeluarkan. Terutama bagi syiling Suku Sen King George V. Diterbitkan dalam sekitar Tahun 1916. Jumlah keluaran sebanyak 4 juta, berbentuk bulat ( milled edge ) bahannya dari bronze dengan berat 2.33g dan size 18.0mm.

Untuk melihat contoh syiling ini, ternyata tiada dalam simpanan duacongkak, hanya berpandukan dari dalam katalog sahaja. 

Pelik kan…benda tiada pun mahu cerita.

Sebenarnya begini…duacongkak cuba selongkar balik dalam album yang tersorok selama ini dan tiba tiba terpandang sekeping syiling dengan nilai SUKU SEN. Apa lagi terus buat semakan dalam buku katalog yang ada. Cari punya cari punya cari…Suku sen 1932 tiada dalam katalog dan yang ada cuma 1/2 sen dalam bentuk 4 segi.

Mai tenguk, tapi bukan yang 1/2 sen ( sebab tiada dalam simpanan )…Yang hendak diterbitkan adalah syiling King George V 1/4 sen 1932.

 

George V King Emperor.

 

 

Percaya atau tidak…?

Harap dapatlah kiranya sesiapa saja tolong perjelaskan kedudukan syiling ini memandangkan duacongkak sudah cuba mencari dalam dua katalog yang ada ditangan, tapi kedua duanya tiada info berkaitan syiling ini. Atau duacongkak tersalah pandang dan tidak temui infonya setelah setiap helaian diselak dan disemak.

Kepada yang sudi diucapkan berbanyak terima kasih kerana info anda bukan untuk duacongkak sahaja tapi kepada sesiapa saja yang melayari blog ini. TQ.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

5 Comments

  1. sayapun ada duit ni.baru2 ni ada orang cari duit ni nak beli tapi saya katakan duit 1/4sen tiada yang segi empat mengikut buku-buku yang ada.
    Apa mereka kata….. duit ni asal lain tempat! “Bunian”
    Bila saya katakan saya dah jumpa tok penghulu bunian kt Kuala Ketil dan dia bagi sekeping kat saya depa terus senyap….
    saya ada masukkan dalam mudah baru jap
    kedua2 duit tu 1/4sen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s