10 sen 2008

( Sambungan dari 10 sen 1973 )

Sudah puas melihat syiling 1973 mari kita lihat perbandingan syiling 10 sen 2008 ( BUNGA RAYA ). Bagi duit syiling ini tempaannya sebanyak 241,560,000 keping. ” Banyak tuuu….”

  

Ini adalah syiling keluaran tahun 2008 sebagai mana yang kita dapat lihat tahun yang tertera pada duit tersebut. Apa lagi yang hendak dikomenkan…Bunga raya hanya tinggal filemen dan angka 10 hanya tinggal sebahagian saja lagi. Kalau begini nak kira ERROR/planchet die duacongkak pun tidak berani sebab, kecacatannya nampak seperti dibuat orang dengan menggunakan bahan pengasah. (grinding). Walau apa pun duacongkak tetap simpan sebab keunikannya hanya terjadi pada bunga raya dan sebahagian angka 10. Tidak pula terkena bahagian tepi ( RIM ) syiling atau pun kesan lubang atau lekuk pada bahagian yang haus itu.

OPS…

CONGKAK kenapa berada pada kedudukan JAM 11? tidak sebagai mana biasa dilihat, duit syiling CONGKAKnya berada pada kedudukan JAM 9.30.

Sebenarnya CONGKAK pada duit syiling ini seperti biasa dalam kedudukan JAM 9.30 tapi waktu scan kedudukannya terjadi begitu. Harap maaf kalau sekiranya ada yang merasakan congkaknya error.

Untuk makluman semua, sebenarnya kedudukan congkak JAM 11 ada dipasaran kalau rajin mencari, begitu juga dengan congkak pada kedudukan JAM 9, JAM 8 dan JAM 6 dan yang paling istimewa congkak pada kedudukan JAM 2. Kesemua kedudukan ini ada dalam simpanan duacongkak, sebab itu berani sikit nak bagi tahu.

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s