Bila Terhakis…!

Pertemuan sekeping syiling 20 sen 1967 yang terhakis.

Melihat pada tahun yang terdapat pada duit syiling, tidak mustahil hakisan boleh berlaku. Namun begitu suka dinyatakan disini bahawa dalam banyak banyak duit syiling bukan mudah terhakis sekali pun faktor usia jika tidak disebabkan oleh perbuatan manusia itu sendiri. Lainlah sekiranya duit syiling itu ditemui dalam tanah. Apa pun duit syiling tersebut akan berubah warna samada hitam atau coklat atau green forest, nama kata akan terhakis warnanya agak mustahil selagi tiada manusia yang mencucinya diatas tanah kembali.

Seperti yang duacongkak pernah lakukan sewaktu zaman kanak kanak, bila terjumpa saja duit syiling yang telah berubah warna, terus diletakkan atas tanah dan dengan menggunakan tumit, duit syiling itu akan ditenyeh hingga menampakkan rupa bentuk syiling tersebut untuk dibuat belanja. Hehe…itu dulu kenangan lama.

 

Bentuk duit syiling yang ditemui dalam kategori ” LEMAH / POOR “. Apa yang hendak diperkatakan disini adalah keadaan muka syiling yang terdapat warna kuning keemasan disebalik warna asal syiling. 

 

Bahagian depannya yang dicetak dengan tahun pengeluaran juga terdapat hakisan dan memperlihatkan warna kuning keemasan. 

 

Keratan pada bahagian PARLIMEN untuk mudahkan lagi melihat warna keemasan tersebut yang seakan akan kuning emas atau pun tembaga dan bukannya warna karat

 

Bab ni paling sedih bila paras rupa berlubang lubang. Bagaikan jerawat batu dimuka yang sudah masak dan dipicit keluar punatnya. Maka terhasillah lubang seperti ini. 

 

Pada bahagian muka depan duit syiling dimana kelihatan warna kuning keemasan berada disebalik warna duit yang asal.

Pada mulanya macam malas nak simpan dan mahu buat belanja saja, tapi rasa tidak puas hati sekiranya tidak tahu hal yang sebenar pada apa yang berlaku terutama bahagian yang berwarna keemasan. Buat buat tebal muka pergi jumpa dengan beberapa kedai emas untuk pengesahan dan keputusan yang diperolehi adalah, warna kekuningan itu bukannya emas atau pun gangsa. Salah seorang tukang emas menyatakan duit ini pernah dibuat loket rantai. Hakisan yang berlaku adalah kerana terlalu lama dipakai orang dan sebab itulah warna duit syiling berubah dan menampakkan warna kuning tersebut. Pelik kan…duit syiling 20 sen boleh ada warna kekuningan disebalik warna asal…!

Apa pun simpannnnn…dulu.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s