Broadstrikes

 

coin 20sen 1988

Kali ini duacongkak post pula syiling tahun 1988 yang mengalami kecacatan dibahagian tepi duit. Sekali imbas kita tidak nampak kecacatannya, tapi bila diteliti baru nampak kecacatan dimana keadaan syiling ini disekelilingnya (ring) melebar kedalam. Dan keadaannya lebih tebal serta berlapis.

Mai tenguk naa…

Cuba lihat gigi bahagian tepi (kanan) permukaan duit ini, keadaannya lebih lebar dan masuk kedalam serta kelihatan menebal. Tidak pula dibahagian kiri dimana giginya berada dalam kedudukan sebenar. Nampak seperti bulan sabit,

duacongkak cuba mencari apa istilah kecacatan pada duit syiling ini melalui pertolongan seseorang ( saudara DE ) yang sudi menghantar maklumat dalam blog duacongkak. Istilah yang ditemui adalah “BROADSTRIKES”.

 Apa makna “broadstrikes..?”

hehe…duacongkak tidak faham…

———————————————–

 

BROADSTRIKES

A broadstruck error occurs when a coin is struck without the collar to form the rim and edge that is part of the shape of the coin. Coins can be broadstruck on either Type One or Type Two planchets. When a coin is broadstruck the blank being fed into the collar will spread and distort outward as it is being struck because the collar isn’t in the correct position to retain it.

 

Images courtesy of

Byers Numismatic CorpSignificant examples:

Rare Date Barber Half 1897-S Broadstruck (illustrated above).

Sources and/or recommended reading:

http://www.coinfacts.com/error_coins/broadstrikes.htm

 ——————–

Terima kasih kepada Saudara DE yang beri maklumat ini~

8 Comments

  1. Hi duacongkak,
    “Kecacatan” ini kadang-kala kami pun ada temui semasa mencari error dlm loose change. Tapi tak berani nak komen sebab memang tak pasti apa istilah sepatutnya diberi kpd “kecacatan’ ini. Harap ada expert boleh tolong sebab kami pun nak tahu juga. Byk terima kasih kerana sudi berkongsi.

  2. Haha, ini satu anggapan kami sahaja. Perasaan ketidakpastian kami timbul kerana nampaknya kecacatan pada rim syiling berkenaan bukan sangat teruk sehingga boleh dianggap sebagai broadstruck. Banyak terima kasih kerana berkongsi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s