Xtra Metal 10cents 2005

Extra Metal lain dari yang lain.

Pertama kali duacongkak mendapat syiling yang mempunyai kelainan istimewa.

mari lihat gambarnya…

Harap maaf, gambar diambil menggunakan scaner dan kurang jelas. Cuba lihat bahagian anak panah putih. Anak panah tersebut menunjukkan bahagian yang dikatakan EXTRA METAL dan melintasi dibawah “tikar”.

Syiling ini ditempa pada tahun 2005. Mengikut rujukan pengeluarannya sebanyak  

 316, 800, 000.

apa pun simpannnnn…

 

8 Comments

    • whycllect…makasih bnyk2 kerana berikan info n istilah error setiap koleksi dikeluarkan…awak n beberapa org lg kira genius sbb sy cuma sedia bahan tp xtau nk letakkan errornya. apa pun teruskan berkongsi info sbb, sy akn terus terbitkan syiling yg error selepas ini. cuma error bhgian tepi je xdpt dikeluarkan sbb kamera xde…hehe.

  1. Hi duacongkak,
    Haha, kami bukan genuis atau apa-apa la.
    Cuma minat sangat dlm bidang kegemaran ini.
    Ya, harap kita semua di sini dapat bekerjasama demi menggalakkan lebih ramai pengemar menceburi dalam bidang ini.
    Terima kasih banyak.

  2. salam 2congkak,
    mengikut firasat sab…bwh tikar tu adalah rotan.
    di mana jika org main tipu dlm permainan congkak, dia akan dirotan.
    itu pendapat peribadi.

    ketidakrataan permukaan coin tu mgkn disebabkan oleh kelemahan refining die coin tersebut sebelum dan selepas guna die tersebut.
    ni pendapat kolektor sab.

    hehehe…byk coin error 2congkak…meh sekeping dua.
    just kidding…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s