silver line

RM10 silver line head error

Apa pulak yang duacongkak mahu tunjukkan ni…

Mari tenguk dulu..

Note RM 10 ini sekali pandang tiada apa apa masalah pun sebab sama saja dengan note yang lainnya. Tapi bila kita teliti dengan memegaag dan melurut “silver line” dari atas hingga kebawah, memang terasa tebal tidak seperti silver line normal. Paling ketara sekiranya kita dapat lihat bagaimana silver linenya langsung tidak menampakkan bayangan merah dikiri kanan bahagian tepi. Yang jelas boleh dikatakan Silver Line ini tampal secara berganda.

Contoh bahagian atas silver line. Tanda Nilai pada angka (1) dimana silver line melenyapkan cap nombor 1. Lurus sahaja. Pada mulanya duacongkak ingatkan note ini duit palsu. Sebab kelainan pada silver line amat ketara seperti ditampal. Setelah melihat dibawah sinar biru ternyata note ini tulin.

Apa lagi…sebagai kolektor belum tegar maka duit ini disimpan sebagai koleksi.

Hmm…layan…

 

Advertisements

3 Comments

    • TQ guyz…biasa kolektor tegar lebih gemar pd kualiti barangan yg diperolehi. Seperti duit kertas ini yg berada dlm gred F/VF berkemungkinan seseorang kolektor tegar tidak menggemarinya kerana mereka lebih sukakan gred UNC atau AU. tp bg kolektor baru spt doacongkak, apa sj gred tdk jd halangan asal boleh jd koleksinya. Lainlah sesuatu item yg RARE seperti duit lama yg sukar diperolehi.

      • salam admin… sya mmpunyai wang kertas rm10 tnpa silver line,yang ada hanya garis putih sperti error…xpasti samaada tulen atau palsu,tetapi gmbar bayang agung ada kelihatan dan line silver brtulis BNM RM10 juga ada pada duit itu.. cuma yang lain hanya sizenye lbih kurang 1mm kurang dari duit RM10 biasa dan tnpa silver line…yang ada cuma garis putih..sila hubungi saya 0199960465..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s