Duit Syiling Gerhana

Tajuk diatas buat sendiri. Jangan marah.

Mengapa duacongkak mereka dengan nama DUIT SYILING GERHANA sedangkan belum pernah bloger atau para kolektor lama menyebut atau mengeluarkan tajuk seperti diatas. Malah buku rujukan juga tidak mengeluarkan tajuk sesuka hati dan hanya beberapa katogori saja yang menjadi buruan hingga nilainya terus meningkat.

Duacongkak sendiri sedar dan mungkin juga ada diantaranya berkata blog duacongkak adalah blog merapu yang boleh merosakkan. Harap maaf kepada otai otai yang lebih senior dari duacongkak.

Mari kita lihat yang dikatakan duit gerhana tersebut.

pic 1

 Duit Syiling 10 sen ini ditempa pada Tahun 2006.

Yang paling kiri adalah duit syiling yang tiada sebarang kecacatan.

Syiling disebelahnya pula kelihatan separuh darinya agak gelap disebabkan oleh perubahan warna pada duit tersebut. Apa yang menyebabkan boleh belaku begini duacongkak tidak pasti. Yang jelasnya bahagian muka terbahagi dua dengan sebahagian gelap dan sebahagian lagi kekal dengan keadaan duit syiling biasa.

Bagi syiling ke tiga dari kiri pula warnanya pudar hingga hampir keseluruhan duit. Hanya tinggal sedikit saja lagi masih kekal dengan kilauan asal.

Syiling yang paling kanan pula kembali pada coin biasa dengan kilauan asal tanpa sebarang perubahan. Maka jadilah dia DUIT SYILING GERHANA.

Kita lihat bahagian kedua.

pic 2

 Bahagian belakang ini hanya diterbalikkan saja dan kita dapat lihat duit syiling yang dikatakan gerhana itu. Kalau kurang jelas gambarnya maka duacongkak cuba terangkan serba ringkas. Pada gambar pic 1 terdapat dua syiling yang berubah warna tapi pic 2 hanya satu saja kelihatan ada sedikit perubahan warna, iaitu bagi syiling ketiga untuk pic 1 dan bila diterbalikkan kedudukannya menjadi yang kedua dari kiri.

Duacongkak tidak berani komen sebab apa duit ini boleh jadi begini. Hanya sekadar berkongsi dan menjadikan koleksi serta mahu lihat apa akan terjadi dimasa akan datang. Apakah dia akan kekal atau terus berubah.

Susunan seperti kejadian Gerhana Bulan yang dapat kita lihat.

Mohon maaf sekali lagi kepada semua para kolektor…!!

 

Advertisements

6 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s