EXTRA ” DOT “

50 sen EXTRA DOT 1988

Ramai para kolektor syiling mengumpul dan mendapatkan siri Tahun setiap sen bagi melengkapkan setiap edisi simpanannya. Tidak terlepas juga buat duacongkak untuk mengumpul dan mengatur setiap edisi penuh siri coin Malaysia.

Setakat ini duacongkak masih belum dapat kumpul sepenuhnya edisi coin kerana ada diantara siri yang masih rongak dan lopong serta perlu diisi terlebih dulu. Dengan sebab itu duacongkak akan muatkan siri 50 sen Extra Dot terlebih dulu sebagai tatapan.

Mengikut info yang diperolehi, duit syiling Extra Dot siri pertama Bangunan Parlimen 50 sen ada dua keluaran iaitu Tahun 1971 (sorry..1979 sebetulnya yang ada dot) dan juga Tahun 1988.

Duacongkak perkenalkan edisi Tahun 1988 dulu.

bah. muka

 Bahagian muka syiling 50sen Tahun 1988

Bah. Parlimen

 Cuba klik gambar Parlimen ini.

 Untuk melihat bahagian yang dikatakan extra dot, lihatlah pada bahagian bumbung Parlimen. Terdapat kilauan putih pada bumbungnya itu adalah DOT yang dimaksudkan. Kebanyakan duit syiling siri Tahun 1988 sukar untuk ditemui DOT tersebut biarpun keluarannya begitu banyak. Mintage 26,788,183 keping. Extra Dot tidak pasti. Dengan itu siri ini menjadi RARE dan diburu setiap pengumpul.

Bagi Tahun 1971 (pembetulan dot 1979), duacongkak masih memburu untuk mendapatkannya sebagai memenuhi koleksi 50 sen. Entah bila dapat yang ada ‘ dot ‘ belum pasti…

Kepada semua pembaca dan pelayar blog ini..duacongkak minta maaf kerana tersalah info berkaitan syiling 1971. Telah mendapat teguran dan duacongkak buat pembetulan semula. Harap maklum.

Selain siri 1988 ada DOT berikut siri 1979 juga ada DOT…

Layannn…

 

Advertisements

8 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s