Malayan Federation 1

 

SEJARAH NI……MAI TENGUK RAMAI RAMAI…!!

Setem ini di sisipkan kepada semua pelayar Blog khususnya bagi mereka yang belum pernah lihat, tenguk atau pun jumpa. Terima kasih kerana sudi melawat blog ini.

Kepada pengumpul setem yang ada marilah kita berkongsi INFO untuk mereka yang diperingkat baru…Ramai diantara pegumpul di luar sana mempunyai kelebihan dari yang Duacongkak miliki. Sayang sekali sejarah Negara kita terpendam tanpa ada yang sudi untuk dedahkan kepada umum.

Sememangnya koleksi setem ini boleh di lihat di BIRO FILATELI, Pejabat Pos Besar atau di mana mana buku panduan dan mungkin sesekali dipamirkan di Muzium Muzium. Tapi, berapa ramaikah anak anak kita dapat melihat atau melawat tempat tempat tersebut.

Kebanyakan pengumpul hanya meletakkan setem mereka dalam album saja dan dilihat oleh tetamu yang datang bertandang ke rumah. Ada kalanya langsung tidak dikeluarkan kerana khuatir ianya rosak atau pun hilang.

Cukup dulu…Mari kita lihat…!! (SETEM USED)

1/4

2/4

3/4

4/4

Sedikit INFO untuk setem ini… Siri 6 sen warna deep blue, red, yell & grey-blue. Ukuran: 12 1/2 x 13. Siri 12 sen warna red, yellow, blue, black & scarlet. Siri 25 sen, maroon, red, yell & dul greenish blue dan bagi 30 sen warnanya: orange-red & lake. Ukuran sama cuma beza pada setem ini kedudukannya menegak.

Maaf kerana meletakkan warna dalam bahasa Inggeris. (Ada warna tidak pasti) Hanya ikut panduan buku saja.

 Untuk makluman semua: Setem ini adalah yang pertama sekali di keluarkan setelah MALAYA di kenali dengan nama PERSEKUTUAN TANAH MELAYU atau MALAYAN FEDERATION  Cetakan pertama dilakukan pada  05/05/1957 serta diperkenalkan SAMPUL SURAT HARI PERTAMA (SSHP/FDC) yang pertama.

Menunjukkan setem pertama Persekutuan Tanah Melayu diterbitkan sebelum Negara Merdeka….

Semoga puas dengan sedikit info…TQDC

** Siri kedua akan menyusul…

 

Advertisements

2 Comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s