Duit Kertas Indonesia

Siri duit kertas Indonesia dengan Nilai Rp 10000 yang dikeluarkan pada Tahun 1998.

   ” Muka Depan “

 Muka depan siri duit kertas ini adalah Potret Tjut Njak Dhien. Prefix Tahun 1998 dan ulang cetak pada Tahun 1999. Ukurannya agak kecil sikit dari keluaran Prefix 1992 dan 1995 yang ada dalam simpanan Duacongkak.

Menarik juga kalau kita dapat menyimpan setiap Prefix Tahun yang dikeluarkan. Sebagai mana kita mengumpul koleksi syiling Malaysia mengikut siri Tahun dari 1967 hingga ke siri 2010 yang sedang panas untuk mendapatkannya. Apa boleh buat, Duit kertas ini agak sukar diperolehi melainkan kalau rajin pergi ke sana atau rajin tukar di kedai Pengurup Wang. Biar pun bentuknya sama tapi…Prefixnya berbeza dengan berpandukan cetakan Tahun yang tertera pada setiap duit kertas Indonesia.

” Bah. belakang “

 Bahagian belakang pula menggambarkan satu tempat yang dinamakan ” SEDARA ANAK ” Jangan tanya di mana tempat tersebut…hehe…Tak Tahu la…

Advertisements

6 Comments

  1. asli ker duit tu….da uji ker keaslian nye….cuba uji dlu bru taw…dari penglihatan duit tu duit scan….mustahil duit tahun 1964 tak berubah warna @ tak makan dek hari…fikir la…..duit tu 2 lapis…ku fa yakun & kalimah allah tu di cop di bahagian dalam duit tersebut….cuba kupik di bucu duit tersebut…mst taw pe y sebenarnya….ia d buat dari sejenis kertas nipis y boleh bergulung sendri bila di potong kecil….garisan tengah di perbuat dari benang…cuba lurut dgn teliti mesti terasa…if duit asli mesti tak ada ciri2 y saya nyatakan….duit tu mempunyai misteri tersendri & pengluarannya terlalu terhad..tu pn setelah melalui beberapa proses…..

  2. duit yg warna biru sama dgn duit yg saya miliki sekarang…nombor pong sama..SKR170855 dgn nilai yg sama …tapi kat saya wang yg berwana hijau tidak la pulak ditulis KUNFAYAKUN,,,tetapi nya bertulis NABI SULAIMAN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s