Setem Malaya

 

1) Nampaknya kali ini duacongkak mahu selitkan pula setem yang diguna pakai oleh Negara kita suatu ketika dulu diwaktu zaman penjajahan. Sebarang kekurangan harap dimaafkan kerana segala yang dimuatkan hanyalah untuk tatapan dan sebagai selingan dari koleksi duit. Pilihan pertama duacongkak mahu perkenalkan setem (difinitive series) yang dikeluarkan pada Tahun 1957-1962

 

Setem Malaya Perlis

Setem ini dikeluarkan dengan nilai muka 10 sen untuk semua Negeri Tanah Melayu yang pada waktu itu masih lagi dikenali dengan MALAYA. Tarikh keluarannya pada 04/08/1957 dalam bentuk yang sama cuma perbezaan pada Potret. Bagi setem Negeri Perlis ini Potretnya adalah Raja Syed Putra. Definitive series ini terdapat12 siri kesemuanya dengan nilai yang berbeza.

Setem Malaya Kedah
Setem Malaya Kedah

2) Atas pula adalah DS cetakan kali kedua Negeri Kedah. Terdapat tiga jenis dari 12 siri yang dapat dimuatkan. Penambahan iaitu siri RM1 dan RM2 dikeluarkan pada 26/11/1962 bersama siri RM5 (tiada dalam gambar). Potret yang tertera adalah Sutan Abdul Halim Mu’azam ShahDS yang pertama adalah potret Sultan Badlishah yang dikeluarkan pada Tahun 1957. (tiada dalam simpanan).

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s