coin 50sen 1997

 

Dalam pengumpulan duit syiling Malaysia, duacongkak tidaklah seiring dengan otai-otai, sifu-sifu, kolektor2 yang lebih banyak koleksinya. Ibarat orang tua, terlalu banyak giginya rongak . Maksud duacongkak, banyak keluaran tahun yang tiada dalam koleksi. Dah cuba cari bagai nak rak tapi tidak jumpa…huhuhu….

Namun begitu duacongkak hendak tunjukkan sekeping duit syiling 50sen keluaran 1997 yang berwarna kekuningan…sekiranya tidak jelas harap maaf kerana duacongkak gunakan scaner. Keadaannya masih berkilau kalau dilihat dekat…duacongkak perolehi syiling ini sewaktu balik ke Kampung di Perak dan bertandang kerumah sepupu di Penang. Mujur juga sepupu duacongkak sudi berikan syiling itu kerana dia tahu duacongkak ada buat koleksi duit kertas, duit syiling dan juga setem. Sekiranya ada sebarang komen atau sesiapa yang tahu akan sejarah pengeluarannya…tolonglah ceritakan kerana mungkin ramai lagi kolektor yang ingin tahu. TQDC

 
 
 

Maaf kalau gambar kurang memuaskan….maaf

 

Advertisements

7 Comments

  1. coin ni copper nickel

    given time & environment ada possibility chemical reaction disbbkan cara simpan @ exposure

    just 1 of the possibilities sbb material copper & nickel selalu jadi mcm ni… even tukar jadi kemerahan

  2. Salam

    menarik juga coin ni….”gambar dan realiti tak sama memang sukar untuk ditafsirkan”.apa kata kalu dua congkak upload sekali lagi tapi gandingkan dengan 50sen yang biasa.barulah nampak perbezaannya,tak pun gandingkan bertiga dengan syiling keris seringgit.amcam?tu idea aku…sebab aku pun ada coin $1 singapore 1967 keemasaan juga warnanya.ada masa aku upload.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s